Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Så deltar MSB i Aurora 17

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-09-11 kl. 12:13
I dag, den 11 september, startar försvarsmaktsövningen Aurora 17. Det är den första och största i sitt slag på mer än 20 år. Försvarsmakten övar då alla sina stridskrafter samtidigt. Det är en nationell övning som avser att bygga ett starkare försvar och öka den samlade förmågan att möta ett angrepp mot Sverige. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, deltar i övningen i två olika roller för att stödja Försvarsmakten. MSB leder det civila motspelet och deltar som myndighet i motspelet.

Det är Försvarsmakten som leder och har ansvar för övningen som genomförs den 11 - 29 september 2017. I övningen deltar fler än 19 000 män och kvinnor från Försvarsmakten, varav en fjärdedel från Hemvärnet, samt förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA. Även ett 40-tal svenska myndigheter, däribland MSB, ingår i övningsorganisationen som civila aktörer.

De civila aktörerna ingår i övningsorganisationen, i det som kallas för motspel. MSB leder motspelet som spelar som om det vore den verkliga omvärlden. Motspelet ger Försvarsmakten olika scenarion att hantera, dessa scenarion är bestämda i förväg.

MSB:s roll i övningen

MSB arbetar med övningen Aurora genom att;

  • Hålla samman de civila aktörernas deltagande i övningens motspel.
  • Delta i övningens motspel.

Läs mer om Aurora på Försvarsmaktens webbplats

Läs mer om MSB i Aurora 17