Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Regeringen har presenterat en nationell strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-06-29 kl. 16:00
Prioriteringarna i den samlade nationella strategin för samhällets informations- och cybersäkerhet som regeringen publicerade i dag är ett konkret stöd för MSB, bland annat i arbetet med att stödja aktörer att systematiskt och riskbaserat säkra sin information.

Strategin kommer enligt MSB att ge stärkt ledning och inriktning för det samlade nationella arbetet med informations- och cybersäkerhet.

Regeringen betonar behovet av ökad kunskap och kompetensutveckling och av att stärka förmågan att förebygga, upptäcka och hantera it-incidenter, något som MSB ser positivt på.

– Informations- och cybersäkerhet är grundläggande för att vårt samhälle ska fungera. När kunskapen om detta ökar bidrar det till att öka intresset för frågorna, vilket inte minst är viktigt för att säkra kompetensförsörjningen på sikt, säger Richard Oehme, verksamhetschef vid MSB.

De uppdrag MSB fått med koppling till genomförandet av strategin kommer att få direkt betydelse för samhällets informations- och cybersäkerhet. Detta gäller särskilt uppdragen att kartlägga och analysera informationssäkerhetsarbetet inom landstingens hälso- och sjukvårdsverksamhet samt att påbörja arbetet med att genomföra ny EU-reglering på området. I maj 2018 ska direktivets bestämmelser fullt ut börja tillämpas i Sverige.

Pressmeddelandet på regeringens webbplats

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se