Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rätt person på rätt plats - Vägledning för myndigheters arbete med krigsorganisation och krigsplacering

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-03-12 kl. 09:32
MSB har den 12 mars gett ut en vägledning till myndigheter som har en viktig roll i totalförsvaret. Den ska ge konkret stöd i att planera och analysera hur myndigheternas verksamheter ska organiseras under höjd beredskap.

- Alla myndigheter som har ett ansvar i totalförsvaret måste planera nu för att se till att Sverige kan fungera även vid höjd beredskap, säger Camilla Asp, avdelningschef på MSB. En viktig del av det är att få på plats en fungerande organisation.

- Vägledningen ska hjälpa myndigheterna att tänka: vad måste vi prioritera, vad ska göras, vad ska inte göras och vilken personal behöver vi ha på plats för att göra det, säger hon.

Seminarier i mars

Den 27 och 28 mars genomför MSB tillsammans med Försvarsmakten seminarier för bevakningsansvariga myndigheter samt ett antal andra myndigheter som identifierats som viktiga i totalförsvarsarbetet.

Fortsatt arbete

Under våren 2018 påbörjas arbetet med att ta fram vägledningar anpassade till kommuner och landsting.

Bakgrund

Regeringen har uppdragit åt Försvarsmakten och MSB att främja och utveckla en sammanhängande planering för totalförsvaret under den försvarspolitiska inriktningsperioden till och med 2020. En del av uppdraget är att verka för att samtliga berörda aktörer krigsplacerar den personal som krävs vid höjd beredskap inom civilt och militärt försvar.

Läs mer

Information om krigsorganisation och krigsplacering på MSB:s webbplats

Kontakt: krigsplacering@msb.se