Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Rapport om Muslimska brödraskapets informationspåverkan visar att arbetet behöver fortsätta

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-03-15 kl. 12:13
Vid ett seminarium under torsdagen presenterade docent Aje Carlbom den rapport om Muslimska brödraskapet som MSB beställde i somras. Rapportens slutsatser visar att myndigheten behöver fortsätta arbetet med att identifiera och möta islamistisk informationspåverkan.

I somras beställde MSB en rapport om Muslimska brödraskapet av Malmö universitet. Nyligen levererades rapporten Islamisk aktivism i en mångkulturell kontext till MSB. Rapporten beskriver Muslimska brödraskapets budskap och metoder i västvärlden, mot målgrupper i Sverige. Författare är docent Aje Carlbom, socialantropolog.

Vid ett seminarium torsdagen den 15 mars, presenterade docent Aje Carlbom rapporten och gick igenom den tillsammans med MSB och ett antal experter på området. Syftet med genomgången var att få andra experters bedömning av rapporten, som också är kvalitetsgranskad av Malmö universitet, och att diskutera slutsatserna inom ramen för ett europeiskt sammanhang - se likheter och skillnader inom området mellan Sverige och andra europeiska länder.

För MSB är rapporten i första hand en hjälp i att förstå de processer och metoder som ligger bakom islamistisk informationspåverkan.

– Vi behöver fortsätta arbetet med att analysera några av rapportens slutsatser. Bland annat om islamistisk informationspåverkan kan bidra till polarisering i samhället, försvåra integration och i förlängningen påverka grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter, säger Anneli Bergholm Söder, chef på MSB:s operativa avdelning.

Rapporten är ett underlag i MSB:s fortsatta arbete och reser viktiga frågor.

– Docent Aje Carlbom har gjort ett grannlaga arbete och rapporten är en viktig del i vårt uppdrag med att öka kunskapen om de metoder och processer som till exempel Muslimska brödraskapet bedriver för att uppnå inflytande i samhället.

– Vi behöver öka vår kunskap om hur denna informationspåverkan går till i praktiken, såväl i fysiska närmiljöer som på internet och i sociala medier, säger Anneli Bergholm Söder.

Islamisk aktivism i en mångkulturell kontext

Islamic activism in a multicultural context

Läs mer om MSB:s arbete med islamistisk informationspåverkan

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se