Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

En målning som symboliserade samarbetet och hade texten #together lämnades över av den polska styrkan till MSB:s Cecilia Looström, avdelningschef för utveckling av beredskap på MSB.

Polska styrkan tackar för gott samarbete

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-08-04 kl. 12:40
Tidigt på lördagsmorgonen (4 augusti) rullade 44 fordon med 139 brandmän genom Sveg. Destination Polen. Två veckors stöd för att släcka skogsbränder var avslutat.

- Det var tufft i början, vi var inte vana terrängen. Men vi har fått ett enormt bemötande, både av alla vi samarbetat med och av allmänheten. Uppslutningen av människor efter gatorna när vi kom var fantastiskt och en adrenalinkick för våra brandmän som verkligen gett allt i sitt arbete, säger Gregorz Borowiec, ställföreträdande insatschef för den polska styrkan.

Det har knutits band de senaste veckorna. Under fredagskvällen hölls en avtackningsceremoni på Svegs idrottsplats där den polska styrkan haft sitt läger. Och alla prisade samarbetet.

- Ni har visat oss nyttan av att samarbeta i Europa. Ni har jobbat långa dagar och er insats har gjort signifikant skillnad. Tack för ett enastående arbete, sade Cecilia Looström, avdelningschef för utveckling av beredskap på MSB.

En av erfarenheterna efter skogsbranden i Västmanland 2014 var behovet av att tidigt dra på med resurser. Det har skett i sommar. Via ERCC, som samordnar EU-insatser vid EU:s civilskyddsmekanism, gav Polen klartecken till den begäran om hjälp som kom från Sverige.

- Det här är den första insatsen för att bekämpa skogsbränder som vi gjort utomlands. Tror inte jag tidigare hört talas om en förfrågan från ERCC om så här omfattande stöd via marktransport, sade Michal Langner, polsk insatschef.

Tillsammans blev ett nyckelord under avtackningsceremonin. Inte minst då en polsk brandman gjort en målning som symboliserade samarbetet och hade texten #together. Målningen överlämnades till Cecilia Looström samtidigt som hon överlämnade MSB:s sköld till Michal Langner.

Det var en uppfattning i Sveg att de gångna veckornas samarbete kan tjäna som gott exempel, öppna för att fler ser nyttan med samarbeten. Och inte bara för att det ökar slagstyrkan, det är också utvecklande för alla parter.

- Taktiskt tänker vi lika och vi förstår varandras sätt att tänka. Men vi tar också med oss många nyttiga lärdomar. Ett exempel är att utifrån såg skogen ut som hemma, men när vi klev in i den blev det annorlunda. Mycket mer kuperat och stenigare, svårt att ta sig fram med maskiner på många ställen. En mycket jobbigare terräng att jobba i än vi är vana vid, sade Michal Langner.

Den polska styrkan jobbade inledningsvis med insatserna i Jämtlands län, mot slutet flyttades man över till bränderna i Färila-området. Robert Strid, räddningsledare i Gävleborg, var en av de som tackade för samarbetet och sade även:

- Nästa gång hoppas jag det är vi som kan hjälpa er.

Härjedalens kommun, länsstyrelsen i Jämtland, FRG, Försvarsmakten, Svegs IK tackade också för det polska stödet och tackades själva för samarbetet.

Gunnel Gyllander, kommunchef i Härjedalen, konstaterade att en liten kommun behöver hjälp när den ställs inför en så omfattande händelse. Hon drabbades personligen av skogsbrandens framfart.

- Vår familj var evakuerad i fem dagar. Känslan när man låser dörren och inte vet om man kan komma hem igen, den är svår att beskriva. Jag är väldigt tacksam för er insats.

Avtackningsceremonin på idrottsplatsen fick avslutas i förtid, det började nämligen regna. Det kändes som en lämplig slutpunkt.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se