Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nytt nummer av Tjugofyra7 – nr 41

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-03-11 kl. 10:45
I årets första nummer av Tjugofyra7 kan du bland annat läsa ett längre reportage om hur kraften kan tas tillvara hos frivilliga samt att antalet kvinnor i räddningstjänsten sakta ökar.

Kraften hos frivilliga måste tas tillvara

Under skogsbränderna i somras gjorde de många viktiga insatser, men kallades i vissa fall också mer folksamling än kraftsamling. Räddningstjänster vill se mer organisation och mindre spontanitet, för att ta vara på kraften hos frivilliga. Tio sidor med reportage om frivillighet, lokala satsningar, om spontanfrivilliga ska få ersättning.

Få kvinnor trots många års åtgärder

Antalet kvinnor i räddningstjänsten blir fler – men det går sakta. Yrkets fyskrav är fortfarande en barriär.

Har samverkan blivit krishanteringens slasktratt?

Den frågan ställer forskaren Christian Uhr, som anser att det behövs en kritisk diskussion.

Ansvar bör pekas ut

Kunskap om olycksfall har gått förlorad de senaste åren. MSB föreslår att ett övergripande ansvar pekas ut.

Projekt ska ge enhetligt ledningssystem

Målet för projektet som MSB startat är likhet i organisation, arbetssätt, nomenklatur – egen och den samlade kraften ska ökas.

Ur innehållet i övrigt:

Jobbet efter skogsbränderna

Jan-Åke Björklunds analys av släckningsarbetet visar på många brister. Han pekar på försiktighet i brandstarter, luftstöd beställdes för sent, samhällets resurser tillvaratogs inte, brister i utbildning och övning. MSB tar sitt ansvar bland annat genom att upphandla helikoptrar, utöka utbildningen för deltidsbrandmän och ge ut en vägledning i skogsbrandsläckning.

Preppers på skolbänken

En ettårig utbildning i prepperskunskap har startats i Storuman. Kursen fylldes snabbt och får en fortsättning nästa år.

Erfarenheter: Hoppade från sjunde våningen

Kaotisk situation, personer som hoppade, var instängda och en omfattande brand på sjunde våningen. Det mötte räddningspersonalen i Jönköping en natt i september 2018.

Tuggar slang hela dan

Filip Pallin och Karl Bergstrand har ägnat hösten och vintern åt att tvätta brandslang som under sommaren lånades från MSBs skogsbrandsdepåer.

Mer information

Du vet väl att det är gratis att prenumerera på Tjugofyra7. Intresserad?

E-posta till: redaktionen@tjugofyra7.se

Ladda hem senaste numret

Till Tjugofyra7:s webbplats