Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nytt nummer av Tjugofyra7 – nr 40

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-12-10 kl. 12:28
I årets sista nummer av Tjugofyra7 kan du bland annat läsa en stor intervju med utredaren Jan-Åke Björklund och om skogsbrändernas kostnad.

Skogsbränderna kan kosta halv miljard

Omfattningen med många samtidiga bränder tvingade MSB införa ny praxis för ersättning till kommunerna.

Utredaren som inte hymlar

Jan-Åke Björklund kör med raka rör och vill ha mothugg. Men en sak gnager inom honom, diskussionen om eventuellt övertagande av räddningstjänst. En ickefråga som orsakat onödigt rabalder anser han i stor intervju.

Skärpt ton från MSB om tillsynen

Kommunernas tillsyn av brandskyddet behöver förbättras. Det har fått MSB att vässa tonen mot länsstyrelserna om uppföljningen av kommunerna.

Brandskummet blev samvetsfråga

Miljöinspektören ville göra en samhällsinsats genom att bli brandman. Utbildningens okritiska inställning till användningen av brandskum blev en chock. Med sin yrkesbakgrund ville hon inte bidra till spridningen av ett ämne med starkt negativ inverkan på miljön, utan hoppade av utbildningen.

Uppsving för lottorna

Svenska lottakårens kompetens inom stabsstöd efterfrågas av myndigheter och för första gången på många år växer kåren.

Ur innehållet i övrigt:

Jobbet efter bränderna
Stöd till drabbade, ersättningsärenden, återställning av mark, hantering av loggar – Gävleborgs samordningskansli har haft och har ett digert arbete efter sommarens skogsbränder.

Brandingenjörer efterlyses
Brandingenjörerna kan glädja sig åt att det är lätt att få jobb. Men svensk räddningstjänst har behov av att fler av dem läser påbyggnadsåret Rub.

Räddningstjänsten räddade 51 liv
Det kom ett av delprojekten i forskningssatsningen mot bostadsbränder fram till. Men tyvärr omkommer fortfarande många äldre i bränder. Det krävs ett nytt tänkesätt för att minska dödsbränderna enligt professor.

Etnicitet inte en kompetens
Vid den första nordiska konferensen om jämställdhet och mångfald i räddningstjänsten vände sig Edna Eriksson emot att mångfaldsarbete ofta fokuserar på att rekrytera människor som ser olika ut, inte på att få in nya kunskaper och erfarenheter

Samverkan och ledningskapacitet viktigt vid storbränder
Erfarenheter – om stora bränder i små kommuner och svårsläckt brand i klortabletter.

Mer information

Du vet väl att det är gratis att prenumerera på Tjugofyra7. Intresserad? E-posta till; redaktionen@tjugofyra7.se

Ladda hem senaste numret

Till Tjugofyra7:s webbplats

Kontakt: Tjugofyra7 redaktionen@tjugofyra7.se