Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nytt nummer av Tjugofyra7 – nr 39

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-10-01 kl. 11:00
Höstens första nummer domineras av sommarens skogsbränder, det finns också en hel del att läsa om informationssäkerhet.

Skogsbränderna

EU ska höja kapaciteten

Med rscEU ska EU höja kapaciteten för att hantera skogsbränder.
– Vårt nuvarande system har nått sin gräns, säger EU-kommissionären Christos Stylianides  som hoppas rescEU är en realitet innan årets slut.

Kunskaper måste öka

– Risken är att vi försöker släcka de stora skogsbränderna på samma sätt som de små och det fungerar inte, säger skogsbrandsexperten Rickard Hansen.
Han har tidigare sett tendensen att utvärderingar brukar handla mycket om stab och ledning, och efterlyser nu mer fokus på själva ämnet, på kunskap och taktik.

Titta inte bara på skogsbrand

Det har varit mycket diskussioner om behov av resurser från luften för att släcka skogsbränder. Robert Strid, räddningsledare vid den största branden i somras, medverkar inte i den kören.
– Vi ska nog passa oss för att bara titta på skogsbrand. Nästa gång är det en annan typ av olycka och andra resurser som behövs.

För många bränder orsakade av tåg

Många av sommarens skogsbränder orsakades av järnvägstrafiken.
– Det är sannolikt runt 100 bränder som rör tåg. Inte dominerande, men för många, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB som anser att ansvariga måste fundera över hur riskerna ska elimineras.

Kontroversiellt beslut

MSB uppmanade kommuner och länsstyrelser att införa totalt eldningsförbud, vilket skapade en del irritation.
– Kommuner och länsstyrelser kände sig tvingade att fatta det här beslutet mot sin egen vilja. Men det ska vi vara tydliga med att det behövde de inte utan det var en uppmaning. Framför allt fick det en medial genomslagskraft så att det inte rådde något tvivel hos allmänheten. Det fick önskad effekt, men det behövs tydligare riktlinjer för eldningsförbud, säger Jakob Wernerman, operativ chef på MSB under insatsen.

Informationssäkerhet

Överlevnadsfråga

Samverkande myndigheter ska ta fram en samlad handlingsplan för målen i regeringens nationella strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet.
– Om vi inte gör handlingsplanen slagkraftig och förtroendeingivande så är jag helt säker på att några politiker kommer att fundera på hur vi ska organisera oss, säger MSBs generaldirektör Dan Eliasson.

Motvalls behövs

Gagnar all digitalisering verksamheten?
– Vi gör enormt mycket digitalisering som vi kanske inte skulle göra, säger Katarina Gidlund, digitaliseringsforskare och professor i informatik.
Hon vill ha fler ifrågasättande personer med i utvecklingsprojekt, inte bara entusiaster.

Sverige sämst i branschen

De flesta vet att man måste skydda sin dator, ha uppdaterade virusskydd. Men inom fastighetsautomation, Scada-system, är säkerheten fortfarande eftersatt
–Jag vågar påstå att Sverige är sämst i branschen, Anders Gidrup, säkerhetschef på Locum.

Mer information

Du vet väl att det är gratis att prenumerera på Tjugofyra7. Intresserad? E-posta till; redaktionen@tjugofyra7.se

Ladda ned tidningen som pdf

Tjugofyra7s webbplats

Kontakt: Tjugofyra7 redaktionen@tjugofyra7.se