Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nytt nummer av Tjugofyra7 – nr 38

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-06-11 kl. 10:56
I årets andra nummer kan du bland annat läsa om ett fullskaleförsök på vajerräcken och reaktionerna på MSB:s broschyr Om krisen eller kriget kommer.

Fullskaleförsök gav ny kunskap om vajerräcken

Det har varit delade meningar om säkraste sättet att hantera ett skadat vajerräcke. Simuleringar som Trafikverket låtit göra har sagt en sak, erfarenheter en annan. Efter ett unikt fullskaleförsök vet man mer om hur vajern beter sig.

MSB lovar förbättra stödet till räddningstjänsten

– Tiden kanske är kommen för att renodla vår verksamhet lite mer än vi har gjort tidigare så att vi blir en tydligare samarbetspartner till er, sade generaldirektör Dan Eliasson i sitt anförande på Brand-konferensen i Göteborg.

Kommuner tvingas in i systemledning

Statens och kommunernas styrning av räddningstjänsten blir skarpare, alla räddningstjänstorganisationer måste ingå i en systemledning och bestämmelserna för rökdykning ses över. Det är några av förslagen i utredningen En effektivare räddningstjänst som nu är klar.

Tog fram regional grundsyn för totalförsvaret

Den regionala grundsynen, framtagen av länsstyrelsen i Örebro, är en nedbrytning av grundsyner på nationell och högre regional nivå och innehåller prioriteringar och konkreta åtgärder för händelser och situationer.

Starka reaktioner på broschyren

För gymnasieelever i småländska Vrigstad blev informationen från MSB ett uppvaknande.
— Jag blev rädd! Jag fattade ingenting, den varnade mig och jag har inte tänkt på det innan, säger en elev.

Ur innehållet i övrigt:

MSB ger ut handbok i att möta påverkan

Handledningen riktar sig till kommunikatörer i offentlig verksamhet.

– Den kommer gå ut i en preliminär utgåva för att finnas hos myndigheter och organisationer innan valet för att ge vägledning i hur man bemöter informationspåverkan och vilka strategier man ska ha för att göra det, säger Mikael Tofvesson.

Norrtälje ökade antalet sökande med 250 procent

Berätta först hur belönande det är att hjälpa andra. Börja inte med att räkna upp alla krav för att bli brandman, är en del i receptet.

Män dör mest i alla typer av olyckor

Män är överrepresenterade i alla typer av dödsolyckor visar statistiken.

Tränas för insatser i Sverige

Nästa år ska ett nytt koncept med sök- och räddningshundar vara klart. Målet numera insatser inom landets gränser.

Himlen måste sakna en ängel

Linn Wågberg skrev bok om upplevelserna efter en drunkningsolycka i utanför Åre sommaren 2015 som var ytterst när att kosta sonen Leo livet.

Mer information

Ladda ned som PDF

Tjugofyra7:s webbplats

Kontakt: Tjugofyra7 redaktionen@tjugofyra7.se