Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

VD Vesna Jovic och GD Dan Eliasson skakar hand. SKL:s VD Vesna Jovic och MSB:s generaldirektör Dan Eliasson undertecknade överenskommelserna som gäller 2018-2020. (Foto: Thomas Henrikson)

Nya överenskommelser stärker kommuners och landstings arbete med krisberedskap och civilt försvar

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-06-20 kl. 09:30 | Uppdaterad:2018-06-20 kl. 15:05
Den 19:e juni 2018 undertecknade MSB och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) två viktiga överenskommelser för att stärka arbete med krisberedskap och civilt försvar.

De verksamheter som kommuner och landsting eller regioner bedriver är centrala för samhällets funktionalitet och för samhällets förmåga att kunna hantera inträffade samhällsstörningar.

- Med dessa överenskommelser är vi överens om att vi tillsammans, myndigheter, länsstyrelser, kommuner och landsting måste utveckla beredskapen i samhället, säger Dan Eliasson, MSB:s generaldirektör. Det här är ett viktigt steg i utvecklingen för att skapa ett robust och tåligt samhälle.

Praktiskt stöd från myndigheter

Det finns sedan 2013 en överenskommelse mellan MSB och SKL om kommunernas arbete med krisberedskap. Den nya kommunöverenskommelsen handlar om kommunernas arbete med civilt försvar. Det är även nytt att landstingen har en egen överenskommelse.

- Det vi särskilt vill lyfta fram är att vi inte bara pekar på vad kommuner och landsting ska göra, säger Dan Eliasson, utan även vad staten måste göra. Vi ska stödja kommuner och landsting i deras arbete, inte bara finansiellt utan framförallt praktiskt – genom att tidigt involvera kommuner och landsting för att tillsammans utveckla vägledningar och utbildningar.

Tre prioriterade uppgifter

Enligt överenskommelserna ska MSB och andra myndigheter stödja kommuners och landstings arbete med civilt försvar. Kommuner och landsting ska involveras och bidra i arbetet. Åtgärderna ska påbörjas och i vissa fall genomföras under perioden 2018 fram till 31 december 2020.

Stödet är inriktat på tre uppgifter

  1. Kompetenshöjning inom totalförsvar
  2. Säkerhetsskydd
  3. Krigsorganisation och krigsplacering

Om kommunöverenskommelsen
  • Kommunerna ska dela på 100 miljoner för arbetet med civilt försvar. Detta läggs till de 300 miljoner som delas ut till kommunerna årligen för krisberedskapen.
  • Kommunerna får ersättning baserat på invånarantal, vissa får högre ersättning baserat på geografiskt läge.
  • Ersättningen betalas ut den 30 juni 2018, 2019 och 2020.

Läs Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar

 
 

Om landstingsöverenskommelsen
  • Landstingen får 30 miljoner för krisberedskap och 30 miljoner för civilt försvar.
  • Ersättningen betalas ut den 30 juni år 2018, 2019 och 2020.

Läs Överenskommelse om landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar

 
 
Kontakt: kommunikation@msb.se