Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ny vägledning: Kriskommunikation för ökad effekt vid hantering av samhällsstörningar

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-11-08 kl. 09:01
Vägledning för kriskommunikation för ökad effekt vid hantering av samhällsstörningar är resultatet av ett utvecklingsprojekt som bedrivits i MSB:s regi mellan 2016 och 2018. Den utgår från de gemensamma grunderna för samverkan och ledning vid samhällsstörningar och utvecklar kapitlet om kriskommunikation i grundboken.

– Vägledningen har tagits fram för att bidra till att kommunikationsfrågorna blir en del av det samlade underlaget inför överenskommelser om aktörsgemensam inriktning och samordning och syftar till att öka effekten i hanteringen av samhällsstörningar, säger Niklas Andrén, chef för enheten för samverkan och ledning på MSB och medlem i projektets styrgrupp. Vi är glada över att vi inom projektet kunnat förankra materialet hos både praktiker och akademiker, så att också detta material inom ramen för Gemensamma grunder för samverkan och ledning bygger både på beprövad praktik och på forskning.    

Vägledningen riktar sig till alla som arbetar med samverkan och ledning vid samhällsstörningar, inte enbart kommunikatörer utan även beslutsfattare, stabsmedlemmar inom olika områden, utbildare med flera.

I vårt operativa arbete märker vi dagligen hur avgörande det är att vi i hanteringen av samhällsstörningar ger allmänheten möjlighet att fatta välgrundade beslut som också stödjer hanteringen, säger Ebba Hallsenius, verksamhetsansvarig för samordningsfunktionen på enheten för samordning på MSB.

Hon har lång erfarenhet av att stödja samordningen av information till allmänhet och media mellan offentliga, privata och ideella aktörer.

Vi har sedan MSB grundades arbetat aktivt med att stödja aktörerna genom bland annat kommunikatörsnätverk och gemensamma arbetssätt via plattformen Krisinformation.se. När informationen i samband med en samhällsstörning blir otydlig eller inte stödjer hanteringen av den så märker vi det direkt på antalet frågor och missförstånd som uppstår.

Ta med kommunikationen från start

För att nå målet med effektiv hantering och att allmänhet och media ska kunna bli medaktörer i hanteringen så är frågor om kriskommunikation en angelägenhet för alla, så väl beslutsfattare, sakkunniga som kommunikatörer.

Det är avgörande att kommunikationsaspekterna tas med från allra första början och är helt integrerat i lägesbilder och beslutsfattande. Så når vi bästa effekt tillsammans i hanteringen av händelser, avslutar Ebba Hallsenius.

Vägledningen publiceras både digitalt på msb.se och kan också beställas utan kostnad i tryckt form.

Nu finns det nya materialet tillgängligt för alla att ta del av, säger Niklas Andrén. Under hösten kommer vi också att utveckla ett nytt utbildningsmaterial. Självklart ingår den nya Vägledningen i de kunskapshöjande aktiviteter och annat stöd som MSB erbjuder, avslutar Niklas Andrén.

Läs om erbjudandet till länsstyrelser och bevakningsansvariga myndigheter i länken nedan. 

Nyhet: Gemensamma grunder för samverkan och ledning: Nya erbjudanden till länsstyrelser och bevakningsansvariga myndigheter    

Mer om projektresultatet finns i länken nedan.

Kriskommunikation – projektresultat

För uppdaterad information besök alltid www.msb.se/samverkanledning eller prenumerera på vårt nyhetsbrev. Maila din adress till implementerasol@msb.se. Hit kan du också höra av dig om du har frågor eller kommentarer.

 
Kontakt:
Patrik Hjulström Patrik.Hjulstrom@msb.se
Mia Dahlström Mia.Dahlstrom@msb.se