Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ny grundutbildning med fler utbildningsplatser ska stärka beredskap

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-09-20 kl. 12:14
MSB lanserar en ny grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap, Grib. Grundutbildningen ersätter nuvarande utbildning i räddningsinsats och är resultatet av ett utvecklingsarbete som pågått sedan 2014, i dialog och samarbete med företrädare för kommunal räddningstjänst från hela landet.

Sveriges kommunala räddningstjänst är ryggraden i samhällets förmåga att upprätthålla  grundläggande funktioner, såväl i fredstid som vid höjd beredskap. Majoriteten av dem som arbetar i kommunernas räddningstjänster gör det vid sidan av ordinarie arbeten. Dessa cirka 10 000 medarbetare utgör således till stor del basen i den kommunala räddningstjänst som ska rycka ut och skydda liv och egendom vid stora olyckor och andra kriser.

När MSB nu lanserar en ny grundutbildning för denna yrkesgrupp är det resultatet av ett utvecklingsarbete som pågått sedan 2014, i dialog och samarbete med företrädare för kommunal räddningstjänst från hela landet. I utformningen av den nya utbildningen har MSB lyssnat på och anpassat utbildningen till kommunernas önskemål och behov, inte minst för att underlätta kommunernas arbete med att rekrytera deltidspersonal. Inriktningen har varit att förlägga fler utbildningar regionalt och mer strukturerat involvera kommunal räddningstjänst lokalt samt att effektivisera innehållet och därmed korta ner utbildningens längd.

Den nya grundutbildningen för räddningstjänstpersonal i beredskap (Grib) möjliggörs nu i en omfattning som bedöms kunna motsvara behoven genom satsningar i regeringens budgetproposition. Vi avser därför gå vidare med regionaliseringen på 6 platser i landet utöver myndighetens egna skolor i Revinge och Sandö.

MSB genomför flera åtgärder under hösten 2017 för att förbereda räddningstjänster för Grib:

  • På msb.se finns aktuell information som kontinuerligt uppdateras om Grib.
  • Vi genomför handledarutbildningar på flera platser i landet vecka 45-51. I samband med dessa bjuder vi in till informationsträffar om Grib.  
  • Ett webbinarium, öppet för alla, genomförs under november månad. I samband med webbinariet finns möjlighet att ställa frågor live och via chatt.
  • Ett informationsmaterial kommer att skickas ut till räddningstjänsterna.
  • I 6 av 8 regioner kommer MSB att upphandla externa leverantörer för genomförande av Grib.

MSB kommer att föra dialog om Grib vid följande tillfällen under hösten:

  • Räddningstjänstrådets utbildningsutskott 27 september och i oktober.
  • Räddningstjänstrådet 16 november.

Vid konferenserna:

  • Skadeplats 27 september.
  • Årsmöte för Räddningstjänstens riksorganisation för beredskapsfrågor, 4 oktober.