Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ny forskning: Samverkan och ledning ur ett genusperspektiv

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-06-12 kl. 09:04
Aktörer som arbetar med samverkan och ledning under en samhällskris – hur påverkas de av genusgrundade normer och maktrelationer? Vad får detta för praktiska konsekvenser i svensk krishantering? Det ska forskare från Lunds och Göteborgs universitet studera. MSB finansierar projektet med 10 miljoner kr under perioden 2017-2022.

För att hantera en kris krävs olika förmågor. Det kan vara förmågan att skapa en samlad lägesbild, fatta beslut om åtgärder, planera insatserna, inrikta resurserna eller åstadkomma en samordning av aktiviteter. Dessa förmågor beskrivs ofta som något som krishanterare bör sträva efter att uppnå.

Men vid faktiska händelser och övningar visar det sig att det finns olika syn på vad dessa förmågor egentligen innebär och hur det praktiska arbetet bör utformas. Arbetet styrs av skilda perspektiv mellan olika sektorer, och maktrelationer kan skapa olika tolkningar om vem som ska agera och vem som bär ansvar.

Detta nya forskningsprojekt kommer att synliggöra hur samverkan och ledning påverkas av olika normer och maktrelationer som är kopplade till genus. På så sätt kan vi få kunskaper som kan bidra till att samverkan och ledning bättre tar hänsyn till människors olika villkor i samhället. Projektet är tvärvetenskapligt i sin ansats och kommer att använda sig av både kvalitativa som kvantitativa metoder.

Projektansvarig forskare är Misse Wester vid Lunds universitet. I projektet ingår även forskare från Göteborgs universitet.

Kontaktperson vid MSB: Johan Berglund, Enheten för kunskapsutveckling.

Kontakt:
Johan Berglund Johan.Berglund@msb.se