Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ny forskning: Samhällsförtroende och kriskommunikation

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-06-07 kl. 09:34
Kan en misstro mot samhällets institutioner göra det svårare att kommunicera under en kris? Det är en av de frågor som ett nytt forskningsprojekt i Göteborg ska studera. MSB satsar 13 miljoner kronor på denna forskning som ska pågå under fem år, 2017-2021.

Forskningens övergripande syfte är att studera hur samhällsförtroendet hos olika grupper påverkar kriskommunikationen, och hur kriskommunikationen i sin tur påverkar förtroendet på kort och lång sikt. Vad betyder misstro eller tilltro bland olika grupper för hur kriskommunikationen bedrivs rent praktiskt under en akut kris? Hur förhåller sig människor i olika grupper till information och källor?

Den andra huvudfrågeställningen är: Vilka långsiktiga konsekvenser har kriskommunikationen för olika gruppers samhällsförtroende? Utgångspunkten är att människors erfarenheter av kriskommunikation på lång sikt påverkar det förtroende de har, både för samhällsinstitutioner och för sina medmänniskor.

Projektet, som går under namnet Kriskommunikation och samhällsförtroende i det multipublika samhället (KRISAMS), har tillgång till en medborgarpanel med 60.000 deltagare där individer kan följas över tid. På det sättet kan förtroendeförändringar och långsiktiga effekter av krisupplevelser studeras.

Forskarna finns vid Göteborgs universitet och ansvarig är professor Bengt Johansson vid JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation.

Kontakt:
Björn Kerlin Bjorn.Kerlin@msb.se