Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nu startar Balex Delta – miljöskyddsövning till land och sjöss

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-08-27 kl. 11:20
I dag startar den årliga miljöskyddsövningen Balex Delta i Karlskrona. Årets övning är en utpräglad samverkansövning med parallella insatser på land och till sjöss. MSB ansvarar för observatörsprogrammet där representanter från 32 länder inom och utom EU kommer att vara närvarande och bevaka övningen.

Östersjöstaterna har ett samarbete inom oljeskadeskydd genom Helsingforskonventionen (HELCOM). Varje år genomförs en Balex Delta-övning med roterande värdskap mellan länderna. Sverige var senast värd för Balex Delta 2005.

Årets övning är förlagd till Karlskrona den 27-29 augusti. Kustbevakningen står som värd för övningen som i år delfinansieras med medel från EU kommissionen.

MSB ser övningen som ett tillfälle för deltagarna i observatörsprogrammet att utbilda sig i hur man hanterar en olycka med olja till havs, som även drabbar stränder.

MSB håller samman Nationell samverkansgrupp för oljeskadeskydd (NSO). Tillsammans har samverkansgruppen tagit fram en strategi och handlingsplan för oljeskadeskydd för berörda aktörer.

Läs mer om Balex Delta (extern länk) 

Läs mer på MSB:s webbplats om Sveriges strategi för oljeskadeskydd 

 

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se