Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nu har Rakel startat sin kunskapshöjande turné

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-03-27 kl. 09:08
För att skapa bättre förutsättningar för att kunna hantera sommarens eventuella skogsbränder eller andra händelser, besöker MSB räddningstjänster runt om i Sverige. Besöken består bland av kunskapshöjande samtal om kommunikationssystemet Rakel. - Vi vill förmedla bättre kunskap om Rakel, säger Urban Rönnqvist, kundansvarig för Rakel på MSB.

MSB:s analyser av sommarens skogsbränder visar att det finns förbättringspotential gällande användandet av Rakel. Under våren riktas därför särskilt fokus mot landets räddningstjänster i form av kunskapshöjande insatser. Först ut var besök på Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Då fanns representanter med från räddningstjänsterna i Värmlands län och Örebro län. 

- Vi vill förmedla bättre kunskap om rakelsystemet, vad det finns för metoder och hur man kan använda det på ett bättre sätt. I regeringens utredning konstaterades det att det finns brister i handhavandet och att det brister i kunskapen om systemets möjligheter och begränsningar. Det vill vi försöka ändra på och ett led i detta är dessa besök vi gör på räddningstjänster runt om i landet, säger Urban Rönnqvist, kundansvarig. 

"Rätt satsning att göra"

Anders Markus är avdelningschef på räddningstjänsten i Karlstad:

- Jag tycker att det är jättebra att MSB går ut och informerar om vårt sambandssystem, det är helt rätt satsning att göra för att öka kunskaperna om Rakel och de förbättringsområden som finns. Att MSB åker ut och träffar representanter från räddningstjänster är också bra i det avseendet att vi får möjlighet att uttrycka önskemål om förbättringar tillbaka till MSB.

Utöver att besöka räddningstjänster så arbetar Rakel och ledningssystem även med olika förstärkningsresurser som en sambandsledarpool, en terminalpool och verktyg för tillfällig nätförstärkning i form av ett utökat antal mobila basstationer.

Urban Rönnqvist tillsammans med representanter från räddningstjänster i Värmland och Örebro.

Kontakt:
Urban Rönnqvist Urban.Ronnqvist@msb.se