Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nordiskt seminarium och nordiskt GD-möte i Stockholm

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-10-15 kl. 09:11
Den 15 oktober står MSB värd för ett nordiskt seminarium om samhällsskydd och beredskap med fokus på beroenden, sårbarheter och samarbete i den nordiska regionen. Dagen därpå, den 16 oktober, genomförs det årliga generaldirektörsmötet mellan MSB och dess nordiska motsvarigheter.

Det nordiska seminariet samlar representanter från ett antal svenska bevakningsansvariga myndigheter, flera departement och från de frivilliga försvarsorganisationerna i Sverige. På seminariet deltar även representanter från MSB:s motsvarigheter i Danmark, Finland, Norge och Island samt från Försörjningsberedskapscentralen i Finland. Ett särskilt fokus har lagts vid på beroenden och samarbete inom transport och logistik, energiförsörjning, hälsa och sjukvård, räddningstjänst och livsmedel. Seminariet utgör ett bidrag till det svenska ordförandeskapet 2018 inom det nordiska Hagasamarbetet för samhällsskydd och beredskap.

Generaldirektörerna för MSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i Norge, Beredskabsstyrelsen i Danmark, finska inrikesministeriet, isländska polisen och Iceland Construction Authority träffas en gång varje år för att diskutera prioriterade samarbetsområden och aktuella frågor. Den 16 oktober, med MSB:s generaldirektör som värd för mötet, står den fortsatta utvecklingen av det nordiska samarbetet inom samhällsskydd och beredskap på agendan. Andra viktiga frågor som ska diskuteras är utvecklingen av totalförsvaret i de nordiska länderna samt erfarenheter och samarbete inom räddningstjänst och förstärkningsresurser utifrån sommarens skogsbränder.

Inför seminariet och GD-mötet har MSB tagit fram rapporten "Så bygger vi säkerhet i Norden". Rapporten avser att bidra till arbetet med ett mer effektivt och strukturerat informationsutbyte och samarbete mellan de nordiska länderna inom samhällsskydd och beredskap i hela hotskalan. I rapporten presenteras 13 rekommendationer för att bygga ett säkrare Norden fram till 2025.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se