Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nationella samordningen av volontärer vid skogsbränderna avslutas

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-08-17 kl. 10:00
Efter dialog mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Svenska Röda Korset inleddes den 19 juli en nationell insats för att stödja räddningsarbetet med anledning av de många stora skogsbränderna i Sverige. Röda Korset har bland annat samordnat de volontärer som behövts i anslutning till räddningsinsatserna och har bistått i att få fram förnödenheter till räddningsarbetare och frivilliga. Eftersom brandläget har förbättrats avslutas nu insatsen.

– I sommar har vi sett utmärkta prov på samverkan. Alla har gjort sitt yttersta för att lösa utmaningar tillsammans, från kommunal räddningstjänst upp till EU-nivå. I det arbetet har Röda Korset gjort en stor insats med att koordinera stödet från frivilliga och göra det möjligt att engagera sig, säger Anna Nyman, chef för MSB:s samordningsenhet.

Totalt har 6120 anmälningar från spontanfrivilliga kommit in till Röda Korset under perioden 19 juli till 16 augusti. På förfrågan från räddningstjänst och kommuner i fem län har 54 listor med sammanlagt 888 namn på frivilliga distribuerats. I Ljusdals kommun har uppskattningsvis 300 personer engagerat sig som frivilliga. Under branden vid Möckelsjöberget utanför Härnösand anmälde sig cirka 150 personer som frivilliga på ett dygn efter att förfrågan kommit från räddningstjänsten om hjälp i eftersläckningsarbetet.

– Sommarens bränder visar verkligen på vikten av frivilliga i svensk krisberedskap. Jag är otroligt imponerad av uthålligheten hos räddningstjänsten och tagen av engagemanget hos frivilliga och företag som ofta sett till att ”vardagen” fungerat genom att till exempel lösa vatten, mat och sängplats åt räddningspersonalen där det behövts. Röda Korset har lång erfarenhet av att agera i kris, såväl internationellt som i Sverige. Vi har en målsättning att år 2025 ha 20 000 volontärer som är redo att agera i händelse av en samhällskris, säger Ylva Johnsson Strömberg, krisberedskapschef på Svenska Röda Korset.

Samhället är beroende av att såväl offentliga som andra aktörer bidrar till svensk krishanteringsförmåga och av ett aktivt deltagande från civilsamhället. Röda Korset har en stödjande roll till svenska staten i kris eller krig. MSB och Röda Korset kommer under hösten att ha en fortsatt dialog kring hur Röda Korset kan stödja svenska myndigheter vid en samhällskris.

Kontakt
MSB:s presstjänst
E-post: kommunikation@msb.se
Telefon: 070 - 321 88 74

Röda Korsets presstjänst
E-post: press@redcross.se
Telefon: 08-452 48 20

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se