Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nationell risk och förmågebedömning 2018 har lämnats till regeringen

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-05-02 kl. 10:00
Den 27 april överlämnade MSB den nationella risk- och förmågebedömningen (NRFB) till regeringen. Årets analys visar att samhällets förmåga inom krisberedskap och civilt försvar har stärkts till följd av de senaste årens insatser. Områden som behöver prioriteras för att ytterligare utveckla förmågan är bland annat informations- och cybersäkerhet samt den enskilda individens riskmedvetenhet.

MSB bedömer att den enskilda individens riskmedvetenhet och försvarsvilja är otillräcklig, vilket leder till att individer inte vidtar åtgärder för att skapa en hemberedskap och förbereda sig inför en kris.

De offentliga aktörerna behöver bidra genom att utveckla arbetet med risk- och krisinformation till allmänheten. Att utveckla kampanjen Krisberedskapsveckan och bygga vidare på årets satsning med broschyren "Om krisen eller kriget kommer" är delar i en sådan utveckling. MSB skickar ut broschyren i slutet av maj till 4,8 miljoner hushåll i Sverige.

Både offentliga som privata aktörer behöver intensifiera sitt arbete med informations- och cybersäkerhet och säkerhetsskydd. De behöver arbeta systematiskt och riskbaserat med sitt informationssäkerhetsarbete utifrån beprövade standarder. Ett sådant arbete utgör en central förutsättning för att säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret.

Läs mer om den nationella risk- och förmågebedömningen och ladda ner en sammanfattning

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se