Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Materiel som används vid skogsbränder återställs för att användas igen. Jan Ogenvall vid MSB i Kristinehamn öppnade en container full med brandslang.

Materiel för att släcka skogsbränder görs brukligt för nya insatser

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-08-08 kl. 14:46
Eldningsförbud råder. Brandrisken är hög. En viktig del i beredskapen mot skogsbränder är de förstärkningsresurser MSB har utstationerade runt om i landet. Materielen har nyttjats hårt och behöver återställas för att kunna tas i bruk igen.

Tidigt på onsdagsmorgonen (8 augusti) anlände två långtradare med sex containrar från skogsbranden i Färila till MSB:s nationella förråd i Kristinehamn.

Containrar fulla med materiel för skogsbrandssläckning som ska ses över,  i vissa delar ersättas, och sedan göras redo för att användas vid nya insatser. Brandrisken är fortsatt hög, de förstärkningsresurser som MSB erbjuder är viktiga och behöver så snabbt det går återställas till brukligt skick.

– Vi har 15 depåer med förstärkningsresurser runt om i landet. Alla har varit använda. Dessutom har vi återställt sju depåer som åter skickats ut till bränder, säger Robert Hjalmarsson, MSB Kristinehamn.

Personalen i Kristinehamn har just nu ett intensivt och viktigt jobb att återställa förstärkningsresurserna när det konstant är hög risk för nya bränder

I dag finns fem intakta depåer med förstärkningsresurser redo att använda, två i Kristinehamn och tre i södra Sverige. På några ställen är delar av depån intakt. Fyra depåer är på väg in till Kristinehamn för att återställas.

Det som till största delen behöver ersättas när materielen kommer tillbaka är brandslang, mycket av den brinner helt enkelt upp i skogen. Den slang som kommer tillbaka ska tvättas och provtryckas.

– Normalt ska räddningstjänsten göra det, men de hinner inte nu. Vi har i Kristinehamn just nu sju mil slang för att ersätta den som är förbrukad. Och vår leverantör av brandslang har avbrutit semestern och kör med full tillverkning eftersom det är brist på brandslang.

På varje skogsbrandsdepå runt om i landet finns en depå för skogsbrandssläckning. Den består av tre containrar fyllda med bland annat 2,3 mil slang, motorsprutor, terrängfordon, motorsågar, grenrör, strålrör och ett antal tillbehör.

I samband med skogsbranden i Västmanland 2014 användes sju depåer som då bestod av två containrar. Sedan dess har en container med i huvudsak brandslang tillkommit för att förstärka beredskapen. Vilket i år visat sig vara en viktig komplettering.

– Depåerna är en smidig lösning. Räddningstjänsterna tycker det är ett bra system och är medvetna om resursen. Men det är också viktigt att de kommer tillbaka snabbt för att åter kunna bli en del av beredskapen, säger Martin Sjöholm projektledare på MSB:s operativa avdelning.

Se videoinslag från arbetet med återställning av branddepåer vid MSB:s nationella lager i Kristinehamn

Kontakt: MSM:s presstjänst kommunikation@msb.se