Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB:s samverkanskonferenser firar 300 gånger

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-11-12 kl. 13:06
MSB har för den trehundrade gången genomfört en regelbunden samverkanskonferens på nationell nivå. - Varje vecka på onsdagar stämmer vi av läget på nationell nivå om vad det är som är på gång, säger Ebba Hallsenius, verksamhetsansvarig för samordningsfunktionen på enheten för samordning, MSB.

Sedan i början av 2013 har MSB hållit regelbundna samverkanskonferenser varje onsdag kl. 14.00 per telefon - vardag som helgdag. På konferenserna deltar tjänstemän i beredskap (TiB) från i första hand centrala myndigheter och länsstyrelser, men även andra aktörer finns med beroende på vilka frågor som är i fokus.

Syftet är att genom regelbunden träning stärka och upprätthålla krishanteringsaktörernas och MSB:s förmåga att samverka både på organisations- och individnivå. En del i syftet är även att vara trygghetsskapande genom att regelbundet ge en översiktlig nationell lägesbild inom samhällsviktiga verksamheter.

Totalt medverkar ett 40-tal centrala myndigheter och andra aktörer på konferenserna. SMHI, Svenska Kraftnät, Post- och Telestyrelsen, Trafikverket, MSB (TiB och Krisinformation.se) har fasta rapporteringspunkter för att redogöra för läget i landet utifrån respektive myndighets ansvarsområde. Övriga deltagare rapporterar vid behov om aktuella händelser.

Samma information till alla samtidigt

De operativa samverkanskonferenserna startades redan innan MSB bildades, genom ett samarbete mellan dåvarande Krisberedskapsmyndigheten, KBM, och SMHI. Anledningen var att SMHI blev nerringda av olika aktörer varje gång som myndigheten gick ut med vädervarningar. Aktörerna som hörde av sig ville förbereda sig för konsekvenserna av hårt väder. Istället för att alla aktörer skulle ringa till SMHI samlade SMHI och KBM aktörerna till en gemensam telefonkonferens. På så sätt fick alla samma information samtidigt och samordningen kunde hanteras. Att sedan fortsätta att mötas på telefon varje onsdag har sänkt trösklarna rejält för samverkan och möjlighet till samordning mellan samhällets aktörer vid samhällsstörningar och kriser.

De regelbundna samverkanskonferenserna ger också information till den nationella lägesbild som MSB:s operativa avdelning tar fram varje vecka. Det var den 31 oktober i år som MSB alltså genomförde den 300:e regelbundna operativa samverkanskonferensen.

Regelbundenhet skapar goda föutsättningar för krishantering

Utöver de 300 regelbundna nationella samverkanskonferenserna har det sedan 2013 hållits ytterligare över 200 samverkanskonferenser med olika inriktning utifrån händelser och samhällsstörningar. Under de stora skogsbränderna sommaren 2018 hölls totalt 32 konferenser men i övrigt handlar det främst om varningar för hårt väder.

Effekten av de regelbundna samverkanskonferenserna är att det svenska krishanteringssystemet har en vana att samverka vilket gör det möjligt att snabbt komma igång med samordningen vid samhällsstörningar eller kriser som berör flera delar av samhället.

- Konferenserna tränar oss att bli bättre på och skapar goda förutsättningar för den samverkan som måste ske inom krishanteringssystemet. MSB:s samverkanskonferenser är normerande både som företeelse och till form och innehåll, avslutar Ebba Hallsenius.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se