Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB:s insatsverksamhet gör skillnad

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-03-16 kl. 14:12
Sedan slutet av 2016 har MSB deltagit i det stora arbetet med att avvärja en hotande svältkatastrof i nordöstra Nigeria. Insatsen är en av 164 insatser som MSB genomfört under 2017 som det nu går att läsa mer om i årsrapporten.

Före detta biträdande humanitär samordnare för FN i Nigeria, Peter Lundberg, berättar om vad MSB:s insatsverksamhet tillsammans med FN och många andra organisationer bidragit till:

– Det är en oerhört viktig insats som MSB bidragit med och jag tror att de svenska skattebetalarna kan vara nöjda med vad deras pengar har använts till, menar Peter Lundberg som har arbetat i olika funktioner inom humanitärt bistånd i 20 år. 

Svårt att nå ut med hjälp

Han berättar att det 2016 fanns starka indikationer på en förestående svältkatastrof i Nigeria, där 5,2 miljoner människor klassats som matosäkra varav 1,5 miljoner riskerade svält om ingenting snabbt gjordes för att lindra situationen. Landets nordöstra del har varit drabbat av Boko Harams härjningar sedan 2009. Läget idag är stabilt men mycket skört, och fortfarande väldigt allvarligt.

Från oktober 2016 till januari 2018 arbetade Peter Lundberg som biträdande humanitär samordnare för FN i Nigeria och jobbade då tillsammans med MSB, International Organization for Migration (IOM) och andra organisationer för att hjälpa befolkningen. Han berättar att sju miljoner människor i nordöstra Nigeria år 2016 var i stort behov av bistånd. De behövde snabbt få hjälp med bland annat mat, vatten, sanitet och säkerhet. Situationen var komplicerad eftersom det var svårt att nå ut till den drabbade befolkningen på grund av den rådande säkerhetssituationen.
Konstruktion av MSB:s hubb i Bama, nordöstra Nigeria.
Konstruktion av MSB:s hubb i Bama, nordöstra Nigeria. Foto: Johan Lundahl, MSB, 2017. 

Miljoner människor i nöd

I oktober 2016 reste Peter Lundberg till Nigeria. MSB gjorde samtidigt en så kallad rekognoseringsresa för att bilda sig en uppfattning om läget i landet och hur man bäst kunde gå vidare med humanitärt stöd. En idé om att bygga humanitära baser tog form och det konstaterades att det behövdes en viss typ av infrastruktur för att biståndsarbetare skulle kunna nå ut till mer avlägsna platser där människor i nöd befann sig.

Dryga hälften av de drabbade sju miljoner människorna fanns i delstaten Borno, där var konflikten som värst, och tillträdet som svårast. MSB bidrog till att skapa förutsättningar för humanitär respons genom bygget av en större bas, som fick namnet Red Roof, i regionhuvudstaden Maiduguri. MSB anlade även ett antal mindre anläggningar, så kallade hubbar, runt om i regionen. Red Roof och hubbarna består av boende och kontor med nödvändig infrastruktur som gör det möjligt för humanitära hjälparbetare att arbeta från platsen.

Peter berättar vidare om hur insatsen började växa väldigt fort. Under de första tre månaderna gick World Food Program (WFP) från att ha försörjt cirka 160 000 människor med mat till att faktiskt nå över en miljon. Antalet människor som nåddes av nödhjälp skulle ökas ytterligare och framförallt upprätthållas över tid, därför var baserna otroligt viktiga.

– Det här är en insats MSB kan vara mycket, mycket stolta över och jag tror att myndigheten har lärt sig mycket från den också, den var stor och komplex. MSB var en liten men väldigt viktig nyckelaktör, säger Peter Lundberg.

MSB:s insatsverksamhet

Det humanitära arbetet i Nigeria är en av 164 insatser som MSB genomförde under förra året. År 2017 präglades av oroligheter runt om i världen. Situationen är allvarligare än på många år med fler antal drabbade, framför allt till följd av konflikter och påföljande flyktingströmmar. För att rädda liv och lindra nöd gör MSB insatser i de flesta av de allvarligast drabbade områdena i världen. MSB gör även nationella insatser som en del i att stärka den svenska krisberedskapen. Nu släpps årsrapporten för MSB:s insatsverksamhet där du läsa om de insatser som myndigheten har genomfört under 2017 i drabbade områden i världen. 
Insatsverksamhetens årsrapport berättar om MSB:s arbete med:
  • humanitära insatser       
  • humanitär minhantering
  • civil konflikthantering
  • stärkande av katastrofberedskap
  • tidig återuppbyggnad
  • nationella och icke biståndsfinansierade insatser
  • jämställdhet
  • insatsstatistik och ekonomisk redovisning.
Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se