Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB:s arbete med att fördela flygresurser till släckningsarbetet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-08-05 kl. 14:46
Under sommarens intensiva arbete med bränder har de lokala räddningstjänsterna behövt stöd med brandbekämpning från luften. Fördelningen av dessa hanteras från MSB, som tillsammans med Sjöfartsverket och Försvarsmakten ser till att de får hjälp när de behöver.

Funktionen kallas för flygcell, och är hopsatt utifrån behoven i arbetet med skogsbränderna där MSB, Sjöfartsverket och Försvarsmakten ingår. Flygcellen har ett nära samarbete med MSB:s räddningstjänstfunktion som i sin tur har ständig kontakt med räddningstjänster runtom i landet. På det viset får de reda på var det behövs flygresurser. Utifrån det larmar de till flygbaserna i Örebro och Växjö, samt ger dem koordinater och kontaktuppgifter, för att de ska kunna skicka iväg resurser.

Flygcellen stöttar också under själva insatsen med tankning och samordning när det gäller vilka luftrum resurserna flyger i.

När internationella styrkor behöver sättas in är det även flygcellens uppdrag att hjälpa till med att söka flygtillstånd.

Se filmen där Lars Johansson från MSB och Lars Frisk från Försvarsmakten berättar om arbetet i flygcellen där de fördelar och stöttar flygresurser under arbetet med skogsbränderna.

 

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se