Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB:s arbete med anledning av jordbävningen i Italien

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-08-25 kl. 17:00 | Uppdaterad:2016-08-26 kl. 14:29
En kraftig jordbävning drabbade under natten till onsdagen den 24 augusti ett bälte av bergsbyar i centrala Italien. Många människor har omkommit, skadats och förödelsen är stor. MSB följer händelsen och står beredd att bistå Italien i hjälparbetet och har gjort förberedelser för att snabbt kunna bidra med olika typer av stöd om en förfrågan kommer.

Italien har via EU:s civilskyddsmekanism meddelat att de i inte har behov av internationell hjälp.

– MSB har kunskap och tidigare erfarenheter från jordbävningsdrabbade områden och har ständig beredskap att på olika sätt bistå utifrån det behov som uppstår, säger David Norlin som arbetar med internationella insatser på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– MSB har en antal olika resurser i beredskap som kan vara till nytta efter en jordbävning, exempelvis experter inom bedömning, koordinering, logistik och informationshantering. MSB har även material inom boende, kontor, logistik och IT som snabbt kan skickas till de drabbade områdena. Vi för en kontinuerlig dialog med våra partners inom EU och FN och följer händelsen så att vi är på banan om en förfrågan kommer, säger David Norlin.

Först på plats i ett räddningsarbete är oftast en så kallad sök- och räddningsstyrka (Urban Search and Rescue, USAR). Sök- och räddningsstyrkans uppgift är att söka efter och rädda människor i rasmassor och kollapsade byggnader, losstagning av människor som sitter fast i rasmassor, medicinskt stabilisera skadade människor samt stabilisera byggnader. Exempel på kompetenser som finns i styrkan är brandmän, sjuksköterskor, hundförare och byggnadsingenjörer.

En bättre och mer flexibel sök- och räddningsstyrka

MSB bedriver ett kontinuerligt anpassnings- och utvecklingsarbete av den operativa verksamheten och de resurser som myndigheten ansvarar för. Efter insatsen, våren 2015, i jordbävningsdrabbade Nepal startade MSB en översyn för att anpassa sök- och räddningsstyrkan så att den också kan användas här i Sverige. Målsättningen är att styrkan ska bli bättre och mer flexibel, MSB ser över hur resurser kan samutnyttjas för andra typer av insatser. Efter skarpa händelser eller i samband med övning och certifiering är det normalt att styrkan behöver en period av återställning eller anpassning. Då säkerställer andra länders motsvarande styrkor den internationella beredskapen. MSB har gjort bedömningen att den internationella beredskapen att stödja med certifierade sök-och räddningsstyrka under den period MSB bedriver ett utvecklingsarbete, kan tillgodoses av andra länder. Inom EU:s krishanteringssystem finns ett system dit länder anmäler tillgängliga resurser som står i skarp beredskap. Vad gäller sök-och räddning finns för närvarande åtta team som är klassificerade och registrerade inom EU.

Skulle en förfrågan om stöd komma och de tillgängliga resurserna från andra länder inte räcker till skulle MSB kunna bidra med flera olika typer av stöd, exempelvis logistik, koordinering av inkommande hjälp och med bedömningsteam. MSB har även en rad andra kompetenser och resurser som kan vara aktuella i en katastrofsituation så som boende och kontor, vattenrening, IT-stod, informationshantering med mera.

Kontakt: MSB:s presstjänst