Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB värd för årliga bilaterala mötet mellan Sverige och USA

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-06-28 kl. 09:00
Den 26 - 27 juni stod MSB värd för Sveriges årliga bilaterala möte med USA:s departement för inrikes säkerhet, Department of Homeland Security, i Stockholm, gällande ländernas säkerhetsforskningsavtal.

Den svenska delegationen leddes av generaldirektör Dan Eliasson, som välkomnade sin motsvarighet, William Bryan, Senior Official Performing the Duties of the Under Secretary of Science and Technology.

Foto: MSB

Mötet präglades av våra goda relationer och uppskattning av de resultat som kommit ut av samarbetet. Diskussioner fördes kring många av ländernas likartade utmaningar och båda parter konstaterade att samarbetet bidrar till stärkt krisberedskap för båda länder. 

Utöver presentationer av ländernas respektive utmaningar och prioriteringar deltog experter från båda sidor deltog i ett antal expert möten. Dessa möten fokuserade till exempel på våldsbejakande extremism, pågående dödligt våld, totalförsvarsfrågor och cybersäkerhet. Parterna kom överens om flertalet åtgärdspunkter, och var överens om att det finns mycket vi kan göra tillsammans för att med gemensamma krafter arbeta för ett säkrare och mer resilient samhälle.

 

Fakta

FoU-avtalet har som övergripande mål att inleda och främja varaktiga samarbeten inom samhällssäkerhetsområdet mellan MSB och DHS, mellan svenska myndigheter och deras motsvarigheter samt mellan svenska offentliga och privata forskningsutförare och amerikanska motparter. Avtalet öppnar upp för möjligheter till gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt, övnings- och utbildningsverksamhet samt utbyte av information, metodik och utrustning.