Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB tackar internationella resurser

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-07-30 kl. 13:32
Flera internationella resurser har bistått släckningsarbetet när behovet har varit som störst. Den taktiska insatsen har varit möjlig genom civilskyddsmekanismen inom EU, som samordnas av Emergency Response Coordination Centre (ERCC). I dagarna återvänder flera av resurserna till respektive land.

Under en tid har mark- och flygresurser från bland annat Tyskland, Frankrike och Portugal befunnit sig i Sverige och stöttat de lokala räddningstjänsterna. De återvänder nu till respektive land för att fortsätta arbetet på nya platser, där de behövs som mest. Flera internationella resurser finns dock även fortsättningsvis kvar i Sverige.

– När vi hamnar i exceptionella lägen är det fantastiskt att se det solidariska ansvar som vi ser genom olika internationella samarbeten. Inte nog med alla svenska resurser som arbetar hårt runt om i Sverige, har våra internationella vänner bistått oss stort. Resurser från bland annat Tyskland, Frankrike och Portugal lämnar nu Sverige och vi vill rikta ett stort tack till dem för deras betydande insats, säger Britta Ramberg, operativ chef på MSB.

När de lokala och nationella resurserna inte är tillräckliga, kan MSB vid förfrågan från länsstyrelserna eller räddningstjänsterna efterfråga internationellt stöd. Stödet via ERCC, Nordred (ett nordiskt samarbete inom räddningstjänsten) och även NATO via Partnerskap för fred (PFF) har varit mycket viktigt under det exceptionella läget som Sverige befunnit och fortfarande befinner sig i.

– Vid en skogsbrand är det i första hand kommunen som ansvarar för släckning via sin räddningstjänst och när det sker större skogsbränder kan kommuner samarbeta inom regionen. För situationer när händelsen är alltför komplex, alltför stor eller långdragen kan MSB bistå med antingen egna förstärkningsresurser eller genom att mäkla resurser nationellt eller internationellt. Under sommarens exceptionella läge har vi därför haft ett stort internationellt stöd, avslutar Britta Ramberg.

I den del av släckningsarbetet som samordnas av MSB arbetar fortfarande flera internationella resurser. Dessa styrkor används där behovet är som störst. MSB fullföljer arbetet med att säkerställa att önskvärt stöd även fortsättningsvis finns tillgängligt.

Mer om MSB:s åtgärder och lägesbild gällande skogsbränderna

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se