Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB stödjer EU:s snabbinsatsteam i Makedonien

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-08-12 kl. 13:49
MSB har sänt en expert till det översvämningsdrabbade Makedonien för att bistå de lokala myndigheterna i att bedöma situationen och ge stöd till koordinering av internationell hjälp.

Det är en expert inom vatten-, sanitet- och avfallsfrågor som kommer att göra behovsbedömningar och bistå med tekniska rekommendationer och ge stöd till koordinering.

- Makedonien har tidigare drabbats av liknande översvämningskatastrofer med stora konsekvenser, säger Per Velandia, verksamhetsanvarig på enheten för insatser på MSB. Nederbörden har varit extrem i det här fallet men vi på MSB är väl rustade för att kunna svara upp på den här typen av förfrågningar från EU och dess medlemsstater.

EU:s responsmekanism aktiverades förra helgen för att stödja hanteringen. På begäran från myndigheterna i Makedonien har ett insatsteam från de olika medlemsländerna i EU aktiverats, där MSB:s expert ingår.

Katastrofsituation i Skopje

Till följd av de kraftiga och ihållande regnen under 6-7 augusti har efterföljande översvämningar påverkat Makedoniens huvudstad Skopje med omnejd. Enligt EU har 21 personer omkommit, 70 har skadats och mer än 1 000 personer har evakuerats. Tre gånger så mycket regnfall än normalt under augusti månad beräknas ha orsakat katastrofsituationen och flodvattnet har rapporterats ha stigit kraftigt med över 1,5 meter. Vägar har översvämmats och skadats, hus har översvämmats, bilar och bråte har skapat stora skador i områdena.

Myndigheterna i landet har begärt ytterligare stöd från EU:s medlemsstater, bland annat i form av materiella resurser för att stärka upp katastrofarbetet. Det handlar bland annat om livsmedel, sjukvårds- och räddningsutrustning. MSB avvaktar mer information från EU-teamet för att göra en bedömning av ytterligare stöd till Makedonien.

MSB:s internationella insatser

MSB utvecklar och stärker samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser – lokalt, regionalt och nationellt. Vi genomför insatser i andra länder och rekryterar personal från många olika yrkesgrupper. 

Mer om MSB:s internationella insatser

Kontakt:
Per Velandia Per.Velandia@msb.se