Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Dan Eliasson tillsammans med högsta chefen för EU:s civila missioner, Mr Vincenzo Coppola

MSB stärker EU:s svarsförmåga - välkomnar chefen för EU:s civila missioner

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-05-14 kl. 13:30
Under 13-14 maj välkomnar MSB högsta chefen för EU:s civila missioner, Mr Vincenzo Coppola. Under besöket kommer han bland annat att besöka det så kallade EU-lagret i Kristinehamn.

I maj förra året skrevs ett treårigt kontrakt mellan MSB och EU värt en halv miljard kronor. Kontraktet innebär att MSB bland annat ska leverera en logistiktjänst (CSDP Warehouse II) som ska betjäna alla civila missioner.

Syftet med EU:s civila missioner är att bemöta externa konflikter och kriser, stärka ett lands kapacitet och skydda unionen och dess medborgare. Under Mr Coppolas ansvar ligger 10 missioner med cirka 2 000 personer. Det är första gången som chefen för EU:s huvudkontor för de civila missionerna besöker myndigheten.

Under besöket till MSB:s kontor i Karlstad samt lagret i Kristinehamn kommer Mr Coppola ges fördjupad insikt om MSB som aktör, med fokus på vår logistikverksamhet samt uppdateras på statusen på den logistiktjänst som MSB tillhandahåller för EU. Kontraktet som myndigheten ansvarar för omfattar inköp, transporter, lagerhållning av strategiska produkter och utveckling av ett globalt affärssystem i syfte att effektivisera planering och resurssättning.

I november förra året signerade alla EU:s samtliga  medlemsländer en överenskommelse  med 22 åtaganden för att göra de civila missionerna till ett snabbare, effektivare och mer flexibelt verktyg som EU kan nyttja vid händelse av kris eller konflikt i vår närmiljö eller i omvärlden. Logistiktjänsten som Sverige tillhandahåller är en viktig komponent för att möjliggöra flera av dessa åtaganden för en ökad svarsförmåga.

MSB har under mer än 10 år också bidragit med personalstöd till EU:s civila missioner.

Länk till MSB:s sida om logistiktjänsten

Läs mer om EU:s civila missioner

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se