Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB skickar stöd till Moçambique

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-03-20 kl. 10:51
Hjälpbehovet är stort i Moçambique efter cyklonen Idai som drog in över landet förra veckan. MSB skickar nu flera experter som ska stödja FN att genomföra bedömningar till det drabbade området.

MSB har de senaste dagarna stått redo att bistå med hjälparbetet i Moçambique, sydöstra Afrika, med anledning av cyklonen.

- Vi har haft daglig kontakt med både EU och FN för att få information om vilka experter som efterfrågas till deras team, säger Patrik Jansson, verksamhetsansvarig på enheten för insatser.

Idag har det blivit klart att vi till att börja med skickar fem experter från MSB, och de flyger ner idag. Tre av dem kommer att stödja med IT-lösningar.

- Sannolikt är stora delar av IT- och telekominfrastrukturen förstörd. Vår uppgift är en förutsättning för att FN-personalen ska kunna kommunicera med omvärlden, säger Sven-Olof Sjöqvist, IT- och telekomtekniker från MSB:s resursbas.

Bedömningar till grund för ytterligare insatser

Experternas huvudsakliga uppgifter är bland annat att stödja samordningen av hjälpinsatser och att skapa sig en bild av läget i området. Med hjälp av dessa första bedömningar tas sedan beslut på vilka insatser som kommer att bli aktuella.

- Denna första bedömning är mycket viktig och säkrar att det är rätt stöd som skickas, säger Patrik. För vår del kan det bli aktuellt med fler insatser, men i nuläget är fokus att samla information och få igång hjälparbetet på plats. För vår del så kommer det då att skickas fler experter och eventuellt mer omfattande insatser.

Flera förfrågningar har kommit till MSB, både via EU och FN då cyklonen Idai:s skadeverkningar inte bara berör Moqambique, även Zimbabwe och Malawi har drabbats hårt.

Fakta om internationella insatser

MSB har en beredskap för att kunna genomföra akuta räddningsinsatser och stödinsatser vid olika typer av internationella katastrofer. Om en förfrågan kommer kan vi stötta internationella organisationer och myndigheter på plats i deras hantering av katastrofen.

De flesta av MSB:s insatser handlar om att ge stöd till andra organisationer, exempelvis FN och EU, och syftar till att öka dessa organisationers möjlighet till fältnärvaro och att effektivt utföra sitt arbete.
Ett exempel på stöd är boende och kontor för andra organisationer, för att skapa goda förutsättningar för att de ska kunna utföra sitt arbete.

MSB har också kompetens inom kommunikation, IT, informationshantering, sjukvård, logistik och transport, miljö, katastrofavfallshantering, vatten och sanitet.

MSB skickar ofta ut experter på uppdrag av olika organisationer, som FN och EU. Dessa kan till exempel ingå i ett FN-team som i ett tidigt skede skickas till katastrofområdet och gör en bedömning om vilken hjälp det drabbade landet har.

På längre sikt kan vi även stötta i återuppbyggnad och förstärkning av samhället.

MSB:s insatser finansieras av biståndsmyndigheten Sida.

 
 
Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se