Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB placerar tillfälligt högkapacitetspump på Gotland

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-01-11 kl. 08:30
Räddningstjänsten på Gotland har skickat en förfrågan till MSB om att en av myndighetens högkapacitetspumpar tillfälligt placeras på Gotland. Mot bakgrund av problem med grundvattennivåer och att Visby är ett världsarv har MSB beslutat att placera en av sina högkapacitetspumpar på ön i avvaktan på en permanent lösning av behovet. Pumpen levereras idag 11 januari till Gotland.

MSB köpte in två högkapacitetspumpar 2015 och samma år gjordes ett test med en av pumparna på Gotland med lyckat resultat. En av de två pumparna är anmälda till EU:s frivilligpool. Vid skogsbranden i Västmanland 2014 användes en motsvarande pump från Släckmedelcentralen (SMC) och en liknande pump med lägre kapacitet från ett privat företag.

Fakta

  • Kapacitet: 15 m3/min
  • Till varje pump finns 4 km slang
  • Pumparna har delvis automatiserad slangutläggning och upprullning

Mer information om MSB:s pumpar finns på: https://www.msb.se/sv/Insats--beredskap/Hantera-olyckor--kriser/MSBs-forstarkningsresurser/Forstarkningsresurser-oversvamning/

Kontakt: MSB Presstjänst kommunikation@msb.se