Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB om söndagens felaktiga VMA

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-07-10 kl. 15:26
Under söndagskvällen aktiverade SOS Alarm av misstag i Storstockholm det ljudlarm som används i samband med Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Då många försökte gå in på MSB.se var webbplatsen tidvis svår att nå. MSB har fått många frågor om händelsen och nedan besvaras de vanligaste.

Det larm som hördes under gårdagen var ett tyfonlarm som ingår i varnings- och informationssystemet VMA, Viktigt meddelande till allmänheten. Det används vid olyckor och allvarliga händelser samt för att varna för och informera om störningar i samhällsviktiga funktioner och i samband med extraordinära händelser.

I normala fall är det den myndighet som begär ett VMA som ansvarar för informationens innehåll och för att de uppgifter som lämnas är korrekta. Information lämnas till SOS-centralen, som förmedlar informationen vidare till Sveriges Radios sändningsledning där meddelandet sänds ut till allmänheten.

Felaktigt VMA gick ut vid test

Då varningen som gick ut igår endast var tänkt att vara ett test så genomfördes inte de sedvanliga rutiner som sker vid ett skarpt larm. Vid ett skarpt larm finns initial kontakt mellan Räddningsledare, SOS Alarm och Sveriges Radio redan innan varningen går ut. Då varningen inte var tänkt att gå skarpt så tog det 11 minuter innan Sveriges Radio P4, som är den officiella beredskapskanalen, kunde gå ut med information om att larmet var felaktigt.

Samtidigt gick Krisinformation.se ut med information om det felaktiga larmet på sociala medier, som också visas på Krisinformation.se. Krisinformation.se har inga indikationer på att deras webbplats inte var nåbar.

Signalen "Faran över" gick inte ut

Vid ett skarpt larm skickas signalen "Faran över" ut när händelsen är avslutad. SOS Alarm gjorde försök att skicka ut även den signalen, men den ljudsignalen gick inte ut skarpt. SOS Alarm utreder händelsen.

Problem med MSB:s webbplats

Det var väldigt många personer som besökte webbplatsen direkt efter larmet. Den blev då överbelastad och svår att nå under cirka en timmes tid. En reservwebbplats som hänvisade till den myndighetsgemensamma kanalen för krisinformation till allmänheten, Krisinformation.se, gick automatiskt upp för de som inte kunde nå den ordinarie webbplatsen.

Så här gör du vid ett VMA

När du hör signalen ska du:

  • Gå inomhus
  • Stänga alla dörrar, fönster och ventilation
  • Lyssna på Sveriges Radios P4 eller se på TV eller Text-TV
  • Du kan också gå in på myndigheternas webbplats Krisinformation.se

Du kan också få information från det nationella informationsnumret 113 13. Ring inte 112 då det bara ska användas vid akut fara!

Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Medverka aldrig till att osanna uppgifter delas.

Läs mer

Frågor och svar om händelsen 9 juli på SOS Alarm

Om VMA på MSB.se

Frågor och svar om VMA på msb.se

Om VMA på DinSäkerhet.se

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se