Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB och IHP lämnar över humanitär hub till FN

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-07-13 kl. 09:43
FN arbetar intensivt med att etablera kontinuerlig närvaro av humanitär personal i Mosul. Men fortfarande finns det stora säkerhetsmässiga hinder för internationell humanitär närvaro i området. Den humanitära hub som MSB tillsammans med partners inom International Humanitarian Partnership (IHP) etablerat och lämnat över till FN:s livsmedelsprogram (WFP) gör det möjligt för humanitär personal att övernatta i Adhbah, istället för att dagspendla från Erbil.

Foto: Attila Jenssen

Avståndet från Erbil, där de flesta humanitära aktörer har sin huvudsakliga bas, är endast 80 km, men vägsträckan tar upp till fyra timmar att köra med bil. En sammanlagd restid på åtta timmar om dagen har utgjort ett hinder, både säkerhetsmässigt och för möjligheterna att tillhandahålla en effektiv humanitär respons till den drabbade befolkningen.

FN vände sig därför till MSB och IHP med en förfrågan att upprätta en boendelösning närmare Mosul, vilket resulterat i den hub med boende och kontorslösningar som nu finns i Adhbah. Med hjälp av hubben kan en mer effektiv respons genomföras i och omkring Mosul, där förödelsen är i det närmaste total och de humanitära behoven är oerhört stora.

MSB, som har haft verksamhet i norra Irak sedan 2013, har nära dialog med sina FN-partners och med nationella myndigheter om kommande behov. MSB har en god beredskap att tillhandahålla expertis och materiel för den humanitära responsen såväl som för det omfattande återuppbyggnadsarbetet som bedöms komma att pågå under lång tid framöver.

Insatsen genomförs i partnerskap med World Food Programme (WFP), finansieras av Sida och har pågått sedan maj 2017.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se