Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB generaldirektör Dan Eliasson och Hilde Hardeman, Europeiska kommissionens tjänst för utrikespolitiska instrument, EU, skirver på avtal gällande EU-lagret.

MSB och EU har skrivit under avtalet om EU:s civila krislager

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-05-30 kl. 16:07
Idag undertecknade MSB:s generaldirektör, Dan Eliasson, ett avtal om att Sverige och MSB får uppdraget att hantera EU:s lager för civil krishantering. Lagret kommer att placeras i Kristinehamn där MSB redan bedriver omfattande lager- och logistikverksamhet för insatser i Sverige och i världen.

På plats i Bryssel undertecknade MSB:s generaldirektör, Dan Eliasson, idag avtalet som ger Sverige uppdraget att lagerhålla, köpa in och transportera materiel som används i EU:s civila krisinsatser, inom ramen för unionens gemensamma säkerhets- och försvarspolitik. 

–Jag är mycket stolt och glad över att MSB har fått detta uppdrag. Sverige och MSB är en viktig part i EU:s uppdrag att stärka fred och säkerhet i kris- och krigsdrabbade länder, säger Dan Eliasson. 

Lagret kommer att placeras i Kristinehamn där MSB redan har ett lager för nationella och internationella insatser. Det nya EU-lagret kommer bland annat att innehålla fordon, säkerhetsutrustning, IT-utrustning, satellittelefoner, sjukvårdsutrustning, läkemedel och hjälmar och ha kapacitet att inom 30 dagar förse 200 personer med nödvändig utrustning för att starta upp en ny insats. Att få rätt materiel på plats i rätt tid är mycket viktigt för att en insats ska kunna sätta igång snabbt och genomföras effektivt och säkert.

MSB har sedan starten år 2009 har köpt in, lagerhållit, hanterat och transporterat materiel till och från insatser i Sverige och världen, bland annat på uppdrag av EU och FN. Förra året genomförde myndigheten 125 internationella insatser (och 39 nationella). 

– Det är erfarenheten, kunskapen och kapaciteten som gör att vi nu väljer att låta MSB sköta EU:s lager för civila krisinsatser. Det är ett mycket viktigt uppdrag som innebär att vi snabbare kommer att kunna förse våra civila krisinsatser med rätt materiel, säger Hilde Hardeman, Europeiska kommissionens tjänst för utrikespolitiska instrument, EU.

Avtalet innebär också att MSB får uppdraget att utveckla ett IT-system för hantering av materiel och transporter till, från och mellan olika EU-insatser. Systemet innebär att EU kommer att kunna samordna materiel mellan olika insatser och ge möjlighet att samla statistik som kan delas med medlemsstaterna. Det finns också planer på att utveckla moduler för HR, inköp och ekonomi.

Sett till befolkningsmängd är Sverige en av de största bidragande nationerna i EU. Sverige och MSB har under lång tid stöttat EU med personal till insatser och har både förmåga och kompetens inom området.

EU-lagret är en stor möjlighet för svenska myndigheter och företag att ta en aktiv roll för att stärka den civila krishanteringen i EU, säger Dan Eliasson.

Fakta om EU:s civila krislager

EU:s medlemsstater har gemensamt bestämt att EU ska ha ett lager med utrustning och materiel för de insatser som genomförs under EU:s gemensamma försvars- och säkerhetspolitik.

Lagret, som kommer ligga i Kristinehamn, ska göra det möjligt att inom 30 dagar kunna skicka ut 200 personer med nödvändig utrustning för att starta upp en ny insats.

Avtalet för lagret gäller i tre år, med möjlighet till förlängning ytterligare ett år.

Den totala budgeten är på 537 miljoner kronor.

Lagret kommer vara 5000 kvadratmeter stort.

MSB kommer verka för att ökad hänsyn till miljön tas i insatserna och i avtalet ingår att MSB ska kunna ta emot miljöfarligt avfall från insatserna och deponera det på ett miljösäkert sätt.

Fakta om EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik

EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik (GFSP) är det ramverk som styr EU:s gemensamma agerande inom försvar och krishantering. Samarbetet inom EU kring utrikes- och säkerhetspolitik har ökat de senaste året. Detta samarbete är mellanstatligt, vilket innebär att medlemsländerna måste vara eniga för att kunna agera.

EU:s civila krisinsatser är en del av den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken. Dessa insatser ska bidra både till att hantera konflikter och kriser utanför EU:s gränser, och att bygga upp förmågan hos partners i insatsländerna att kunna hantera kriser. 

EEAS om EU:s krishantering

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se