Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB i Almedalen: Frukostseminarium om informationspåverkan

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-06-29 kl. 15:20
”Hur vi skyddar vår demokrati mot informationspåverkan” är rubriken på det frukostseminarium som MSB arrangerar i Almedalen, onsdagen den 4 juli i det nyöppnade Soldathemmet. I höst genomförs val till riksdag, kommuner och landsting. MSB har identifierat att det finns en risk för att det svenska valet kan utsättas för informationspåverkan från främmande makt, bland annat mot bakgrund av att USA och flera europeiska länder har fått sina demokratiska val utsatta för just detta.

Informationspåverkan från främmande makt är en antagonistisk handling som syftar till att påverka vår demokrati och vårt lands möjligheter till eget beslutsfattande. En grundläggande princip i arbetet med att möta informations­påverkan handlar om att värna den fria debatten, yttrandefrihetens principer och det demokratiska samtalet, säger Mikael Tofvesson, biträdande avdelningschef för MSB:s operativa avdelning och operativ chef för MSB:s särskilda organisation för valet.

Myndigheten har i cirka ett och ett halvt år arbetat med att skydda det svenska valet från informationspåverkan, bland annat genom att sprida kunskap till ansvariga aktörer inom den svenska valadministrationen om hur de identifierar och möter informationspåverkan och stödja samordningen mellan de olika aktörerna.
­

Ett val är en mycket viktig del av det demokratiska samhället. Sverige har ett robust valsystem men vi kan inte utesluta att valet kan påverkas. Därför gör vi allt vi kan för att skydda det – ett arbete som svenska myndigheter, länsstyrelser och kommuner bedriver tillsammans. Alla berörda, både ansvariga aktörer och enskilda personer, behöver ha ett källkritiskt förhållningssätt för att minska risken för desinformation och för att värna den fria opinionsbildningen. Valet ska avgöras av personer med rösträtt i det svenska valet, inte av en främmande makt, säger Mikael Tofvesson.

Frukostseminariet tar upp frågor som: Hur upptäcker du om din organisation är utsatt för informationspåverkan? Var går gränsen mellan opinionsbildning och informationspåverkan? Hur påverkar det bilden av Sverige utomlands? Hur identifierar, förstår och möter du en påverkanskampanj?

Seminariet riktar sig i första hand till personer som arbetar med kommunikation. Det är ofta just kommunikatörer som upptäcker om organisationen är utsatt för informationspåverkan och som också genomför arbetet med att bemöta den påverkan som organisationen utsätts för. I samband med seminariet publiceras på MSB:s webbplats en första utgåva av en handbok som innehåller verktyg för att identifiera, förstå och möta informationspåverkan. Handboken är framtagen av institutionen för strategisk kommunikation vid Lunds universitet på uppdrag av MSB.

Seminariet i Almedalen är ett sätt för oss att fortsätta arbetet med att sprida kunskap om informationspåverkan. Kunskap och medvetande gör oss mer förberedda och bättre skyddade, säger Mikael Tofvesson.

Tid och plats

Onsdagen den 4 juli, kl. 08-09.00, Soldathemmet, Klinttorget 4, Visby.
Antalet platser är begränsade. 

Frukostseminariet webbsänds på MSB:s kanal på YouTube för dig som inte har möjlighet att närvara.


Om informationspåverkan

MSB definierar informationspåverkan som: ”Aktiviteter som genomförs av främmande makt, eller antagonistiska aktörer, i syfte att påverka olika målgruppers uppfattningar, beteenden och beslutsfattande. Informationspåverkan utnyttjar samhällets sårbarhet och kan utmana befolkningens liv och hälsa, samhällets funktionalitet, våra grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter eller andra nationella intressen.”

Om MSB:s arbete mot informationspåverkan

MSB har i uppdrag från regeringen att identifiera, möta och sprida kunskap om informationspåverkan och fokuserar sitt arbete främst på informationspåverkan från främmande makt och från islamistiska extremister och då särskilt Daesh sk Islamiska staten.

Läs mer om MSB:s arbete med att skydda det svenska valet från informationspåverkan

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se