Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Foto: Container med brandstläckningsmaterial som är en del av en skogsbrandsdepå.

MSB har beredskap för skogsbränder

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-05-29 kl. 13:47
Just nu råder det stor brandrisk i skog och mark på många platser i landet och under helgen har flera gräs- och skogsbränder brutit ut. MSB har under helgen bistått flera räddningstjänster i släckningsarbetet med skogsbrandsdepåer. MSB följer fortsatt läget och står beredd att stödja räddningstjänster med förstärkningsresurser om ytterligare behov uppstår.

− När kommunens och regionens egna resurser är uttömda vid en skogsbrand, har MSB förstärkningsresurser som kan användas. Under helgen har skogsbrandsdepåer skickats till skogsbränder i Värnamo, Kalmar och Garphyttan. MSB står ständigt beredd för att ge stöd och vi ser hela tiden över behovet om var skogsbrandsdepåerna kan göra störst nytta, säger Anna-Karin Hamrén, verksamhetsansvarig på Enheten för insatser, på MSB.

Skogsbrandsdepåer på fjorton platser i landet

MSB:s skogsbrandsdepåer finns utplacerade i Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Bengtsfors, Vetlanda, Visby Högsby och Ljungby. Utöver detta finns ytterligare utrustning i MSB:s nationella förråd i Kristinehamn. Vid skogsbranden i Västmanland 2014 användes sju av MSB:s depåer.

Vad är en skogsbrandsdepå?

En skogsbrandsdepå består av två till tre containrar med släckmateriel. Depåerna innehåller stora mängder brandslang, motorsprutor för vatten, en sexhjulig motorcykel med släp, slangupprullare, vattenspridare och skuminjektor. Vidare finns motorsågar, vattenbehållare, grenrör, strålrör, bränsledunkar, hinkar och strilkannor.

Stor skogsbrandrisk – allmänheten uppmanas till försiktighet

Om eldningsförbud råder, elda inte och var mycket försiktig med att grilla. Om du ska elda är det viktigt att välja en plats där branden inte sprids till torr vegetation som till exempel träd, buskar eller gräs. Det är också viktigt med ett underlag som inte sprider elden, som grus- eller sandmark. Elda heller inte på torvmark eller i mossa. Innan du börjar elda, se alltid till att ha tillgång till vatten att släcka med. Tänk också på att inte elda om det blåser mycket, då vinden ger elden snabb spridning.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se