Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB ger stöd åt skogsbrandsdrabbade Chile

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-02-03 kl. 15:30
Som stöd till Chiles nationella krishantering donerar MSB utrustning för skogsbrandsbekämpning samt bistår med expertis.

Chile är just nu drabbat av historiskt stora skogsbränder. Brandspridningen pågår främst i landets centrala och södra delar. Omkring 60 aktiva bränder pågår i ett flertal regioner, varav särskilt stora bränder pågår i främst i Maule. Bränderna som pågått sedan december 2016 utgör ett allvarligt hot mot liv, miljö och ekonomi.

Hittills har 11 människor omkommit i bränderna och 30 har skadats. Antalet skadade och döda förväntas stiga. 1099 invånare har evakuerats och 1047 bostäder har förstörts. Den 30 januari var total 366 520 hektar drabbat, enligt Chiles nationella skogsstyrelse Corporación Nacional Forestal (Conaf).

Insatspersonal till Chile
MSB skickade den 29 januari en expert på IT och kommunikation som bemannar ett team från EU:s civilskyddsmekanism (EUCP-Team). MSB skickar också i närtid ytterligare personal för att bistå vid mottagningen och överlämningen av den brandbekämpningsutrustning som Sverige bidrar med. Sverige har via MSB också nominerat personal till ett ”Technical Expert Team” som ska stödja myndigheterna i beslutfattande kring räddningsarbetet och med analyser av brandförloppet.

Utrustning som MSB skickar

750 längder brandslang på vardera 25 meter (19 km brandslang).
Dimstrålrör 100 styck
Grenrör 40 styck

Mer information om EU:s insatser i Chile

Mer information om EU:s civilskyddsmekanism

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se