Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB genomförde övning för nyutvecklat koncept för katastrofstöd

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-11-22 kl. 15:06
I november genomförde MSB en kurs under fyra dagar för att stärka kapaciteten att genomföra en insats till ett katastrofdrabbat land med det nyutvecklade konceptet. Totalt övades 15 deltagare ur MSB:s resursbas för insatspersonal i konceptet för Light Base Camp. Detta var en pilotkurs och syftade till att testa utrustning, samöva mobilisering och säkerställa konceptets fungerande i fält.

Efter en katastrof där vägar har satts ur funktion, byggnader raserats och annan infrastruktur har lamslagits är det av yttersta vikt att det snabbt finns möjlighet för humanitär personal att bistå den drabbade befolkningen med förnödenheter och humanitärt skydd.

MSB har utvecklat ett koncept för lätta boende- och kontorslösningar (Light Base Camps) som kan skickas ut till katastrofområden inom några timmar. Tanken med konceptet är att MSB på ett mycket snabbt sätt ska kunna bistå humanitära aktörer såsom FN:s och EU:s snabbinsatsteam med basal utrustning för att kunna arbeta och bo i svårtillgängliga katastrofområden. Konceptet har tagits fram i samråd med andra myndigheter inom det humanitära partnerskapet International Humanitarian Partnership (IHP).

Konceptet bygger på lätta tält för kontor, boenden och mötesrum, samt enklare utrustning för vattenrening, toaletter och duschar, elektricitet och belysning med mera. Tanken är att fyra personer ska kunna, inom mycket kort tid, skickas till ett katastrofområde för att bygga upp faciliteterna samt initialt driva och underhålla dessa till stöd för annan humanitär personal. All utrustning ska kunna checkas in på ett vanligt reguljärflyg och ska kunna inackordera totalt 12 personer. Konceptet ska vara helt självförsörjande gällande mat, el, vatten med mera och kunna vara i drift i 2-8 veckor ungefär.

Läs mer om MSB:s stöd vid internationella insatser

Kontakt: MSB Presstjänst kommunikation@msb.se