Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB gällande spridning av skadlig krypteringskod mellan datorer

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-05-12 kl. 23:36 | Uppdaterad:2017-05-13 kl. 18:56
Datorer i ett flertal länder har infekterats av en ny variant av WannaCry, så kallad ransomware - en form av skadlig kod som krypterar datorn för användaren. MSB följer händelsen men hittills har inga drabbade aktörer kontaktat MSB för stöd.

MSB följer utvecklingen och drabbade organisationer är välkomna att vända sig till CERT-SE som också har uppdaterad teknisk information om händelsen.

Läs mer om händelsen och om MSB:s arbete i våra frågor och svar

Information från CERT-SE om ransomware-kampanjen

Aktörer som omfattas av kravet på obligatorisk IT-incidentrapportering är skyldiga att rapportera det till MSB senast 24 timmar efter upptäckt.

Läs mer om obligatorisk IT-incidentrapportering

Om CERT-SE

CERT-SE vid MSB har till uppgift att sprida information i samband med IT-incidenter och vid behov arbeta med samordning av åtgärder och medverka i arbete som krävs för att avhjälpa eller lindra effekter av en IT-incident. De samverkar också med särskilda myndigheter inom informationssäkerhetsormrådet och samarbetar internationellt med motsvarande funktioner i andra länder.

Information om CERT-SE

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se