Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB fortsätter att stödja människor på flykt från Mosul

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-12-13 kl. 16:34
MSB har mobiliserat resurser med fokus på tält, filtar och familjekit för att stödja människor som flyr striderna i Mosul i Irak.

Stora strömmar av människor och en fortsatt mycket svår humanitär situation förväntas i regionen. Nu under vintern med nattliga temperaturer runt noll grader så sätts människor med knappa resurser i en mycket svår situation.

– MSB:s stöd ska stärka kapaciteten ytterligare hos de organisationer på marken som ska leverera hjälp till den drabbade befolkningen, säger Per Velandia, versamhetsansvarig på enheten för insatser, MSB. 

MSB transporterar sent ikväll tisdag följande utrustning från Örebro flygplats:

  • 570 tält som kan ge tak över huvudet för ungefär 3 500 personer
  • Cirka 5 000 filtar
  • 181 familjekit
  • Ett skolkit
  • En hygiensats


(foto: Lions Club International Sweden)

– Samarbetet mellan MSB och Lions Club Sverige har pågått sedan 2004 och har visat sig vara mycket värdefull för båda våra organisationer. Lions Club International Sverige har donerat tälten och vi har gemensamt kunnat distribuera hjälp till några av de största katastroferna de senaste decennierna, säger Per Velandia.

Insatsen är delfinansierad av MSB via Sida, EU och Lions.


Foto: Fredrik Djurklou, MSB


Foto: Fredrik Djurklou, MSB

Bakgrund

Situationen i Irak är en av de största och mest komplexa i världen. Mer än 10 miljoner irakier är i behov av humanitär hjälp just nu. 3,2 miljoner av dessa är internflyktingar i Irak. EU:s civilskyddsmekanism är aktiverad för att kanalisera nödhjälp från medlemsländerna.

MSB följer situationen i nära dialog med EU och samarbetspartners inom FN för eventuellt ytterligare humanitärt stöd.

Mer om MSB:s insatser i Irak

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se