Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB finansierar ny forskning: Datorsimulering för säkrare betalningssystem

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-06-01 kl. 06:00
Vad händer om alla bankomater plötsligt slutar fungera och det inte heller går att betala med kort? Vilka konsekvenser får det för människor och viktiga delar av samhället? Hur ska olika aktörer agera i en sådan situation för att mildra de negativa effekterna? Nu ska forskare genom rollspel och datorsimuleringar möjliggöra för aktörer från olika samhällsektorer att förstå hur deras gemensamma åtgärder påverkar varandra.

Det är svårt att veta vad som händer om samhällets betalningssystem får störningar eller slutar fungera helt. Det är inget som man kan experimentera med på riktigt. Därför ska forskare nu bygga en virtuell mikro-värld där aktörer som på olika vis är kopplade till samhällets betalningssystem kan lära sig vilka konsekvenser olika åtgärder får, och hur de kan interagera med andra.

Genom 30 simuleringsdagar där rollspel och datorsimulering kombineras ska projektet kartlägga och analysera konsekvenser av uteblivna betalningar både för aktörer i betalningssystemet, andra samhällsaktörer och sektorer, samt samhället i stort inklusive allmänheten. Ett särskilt fokus i projektet kommer att ligga på hur vi ska klara vitala funktioner som försörjningen av livsmedel och bränsle om betalningssystemen fallerar.

Forskningsprojektet vid Högskolan i Skövde finansieras av MSB med 14 miljoner kr under åren 2016-2020. Projektledare är Joeri van Laere vid Institutionen för informationsteknologi, Högskolan i Skövde.

Projektets fullständiga titel är Creating Collaborative Resilience Awareness, Analysis and Action for Finance, Food and Fuel Systems in INteractive Games (CCRAAAFFFTING). Projektfinansieringen är resultatet av en forskningsutlysning som MSB genomförde 2015/2016.

Kontakt:
Jenny Selrot Jenny.Selrot@msb.se