Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB får uppdraget att hantera EU:s lager för civil krishantering

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-04-27 kl. 13:00
Efter regerings beslut i början av april har nu också EU fattat beslut om att ge MSB uppdraget att lagerhålla, köpa in och transportera materiel som används i EU:s insatser för civil krishantering.

Efter regeringens beslut i början av april har nu också EU fattat beslut om att MSB får uppdraget att hantera EU:s lager för civila krishanteringsinsatser. Det innebär att MSB får uppdraget att lagerhålla, köpa in och transportera materiel som används i EU:s 10 civila insatser. Myndigheten ska också sköta underhåll av utrustning och utveckla ett IT-stödsystem för materielhanteringen. Som en följd av det nya uppdraget kommer verksamheten i främst Kristinehamn att utökas.

EU är Sveriges viktigaste utrikespolitiska arena och Sverige arbetar aktivt för att stärka unionens säkerhets- och försvarspolitik. Genom att bli den centrala aktören i EU:s lagerhållning får Sverige och MSB möjlighet att påverka och stödja utvecklingen av EU:s civila krishanteringsförmåga och bidra till att EU kan reagera snabbare på uppkomna kriser och konflikter i närområdet och i vår omvärld.

Med kort varsel kan MSB stödja med specialutrustning. Dessa insatser möjliggörs tack vare en mycket välfungerande logistikkedja och organisation som utgörs av MBS:s lagerverksamhet i Kristinehamn. Det är den erfarenhet, kunskap och kapacitet som gör att EU nu väljer att låta MSB sköta unionens lager för civila krisinsatser.

I ett pressmeddelande från regeringen ställer sig utrikesminister Margot Wallström, justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och EU-minister Ann Linde positiva till beslutet:

Att EU:s ministerråd nu beslutat att placera centrallagret för EU:s civila krishanteringsinsatser i Kristinehamn är en stor framgång för Sverige. Sverige är en av de största bidragsgivarna av personal till EU:s civila insatser. Vi driver på för att förbättra EU:s förmåga att agera i krissituationer och bidra till fred och säkerhet. Det nya lagret kommer att förbättra och effektivisera insatserna, säger utrikesminister Margot Wallström.

För insatserna krävs förmåga att få ut materiel och personal snabbt och effektivt. Logistiken kring detta är en av de avgörande faktorerna för en framgångsrik insats. MSB har den kompetens och kapacitet som krävs, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Det är oerhört glädjande att MSB har fått förtroendet att ta hand om en viktig EU-verksamhet. Det handlar inte bara om lager, utan också om logistik, underhåll, administrativa system och upphandling. Därför ger det här beslutet goda förutsättningar för svenska myndigheter och företag att bidra med kunskap och innovationsförmåga, säger EU-minister Ann Linde.

MSB väntas inom kort underteckna avtal med EU. Verksamheten kommer att invigas i Kristinehamn senare i år.
Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se