Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB får rätt att begära ytterligare internationella brandbekämpningsresurser

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-07-26 kl. 18:53
Det finns en risk att skogsbrandssituationen kan förvärras när risknivåerna uppnår extrema värden i nästan hela landet under de närmaste dagarna. För att hantera nya bränder har MSB fått klartecken från regeringen att begära internationellt bistånd vid räddningsinsatser i form av flygande brandbekämpningsresurser genom Partnerskap för fred (PFF) samt accepterat hjälp från Turkiet med ett skopande brandbekämpningsflygplan.

– Tillgången till flygande resurser, framför allt skopande flygplan, är just nu avgörande för att bekämpa och begränsa pågående och tillkommande bränder. Regeringen har därför bemyndigat MSB att begära internationell hjälp från fler länder än de som innefattas av EU:s civilskyddsmekanism, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering.

Det handlar främst om att stärka beredskapen för att snabbt kunna slå ut nya bränder som uppstår. Taktiken att snabbt vattenbomba nya bränder har visat sig effektiv för att minska uppkomsten av nya storbränder. De vattenskopande flygplan som redan finns i Sverige kommer just nu att användas i första hand för att bekämpa bränderna i Gävleborgs och Dalarnas län.

Sverige har nu möjlighet att efterfråga internationellt stöd vid räddningsinsatser i form av flygande brandbekämpningsresurser inom ramen för Partnerskap för fred (PFF). PFF är ett internationellt fredssamarbete mellan Natomedlemmar och andra stater, i huvudsak europeiska. Sverige anslöt sig till PFF-samarbetet i maj 1994.

MSB har lämnat in en förfrågan till Euro Atlantic Disaster Response Coordination Center (EADRCC) om flygande brandbekämpningsresurser och väntar på svar.

MSB stärker beredskapen i södra Sverige

Ytterligare ett brandbekämpningsplan är på väg till Sverige. MSB har via ERCC fått besked att ett skopande brandbekämpningsflygplan från Turkiet ansluter de närmaste dagarna. På grund av den höga brandrisken i hela landet kommer planet från Turkiet att stationeras i södra Sverige för att stärka beredskapen i området.  

Stora och allvarliga bränder pågår även inom andra delar av Europa. Det innebär att resurserna behöver prioriteras hårdare och fördelas på andra sätt inom EU. De två italienska brandbekämpningsflyg som varit i landet lämnar Sverige den 27 juli. Brandbekämpningsflygen från Portugal är fortsatt kvar i Sverige och de franska flygen återvänder efter planerad service den 26 juli och stannar åtminstone till 30 juli.

Mer om MSB:s åtgärder och lägesbild gällande skogsbränderna

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se