Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB deltar på EuroPride 2018

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-08-02 kl. 14:33
Sveriges räddningstjänster, Nätverket jämställd räddningstjänst (NJR) och MSB deltar tillsammans på EuroPride i Stockholm. På grund av skogsbränderna runt om i landet är MSB:s deltagande lite mindre än tidigare år.

Årets upplaga kommer att skilja sig något från tidigare år på grund av skogsbränderna som har präglat sommaren för alla som jobbar med räddningstjänst och krisberedskap. Hanteringen av bränderna har högsta prioritet, vilket också påverkar deltagandet från MSB:s och räddningstjänsternas sida.

Skogsbränderna har satt fokus på hur viktig den internationella samverkan är – men de har framförallt lyft fram de helt avgörande insatser som svensk räddningspersonal gör ute i extrem hetta och oländig terräng. MSB har i flera år arbetat med att bredda rekryteringen till svensk krisberedskap och därför är det glädjande att vi nu ser fler kvinnor i alla roller, både som brandmän och i den strategiska ledningen

Räddningstjänsten, inte minst i de skogstäta delarna av landet, har fortsatt svårt att rekrytera tillräckligt med personal. Utan ett medvetet arbete för att rekrytera nya grupper skulle svårigheterna vara ännu mycket större. Ett fortsatt strategiskt och långsiktigt jämställds- och mångfaldsarbete är helt nödvändigt för att räddningstjänsten och svensk krisberedskap ska kunna klara kompetens- och personalförsörjningen.

Förutom att gå med i paraden på lördag arrangerar MSB också ett seminarium för våra samarbetspartners på fredagen. Seminariet kommer lyfta frågor om normers påverkan och HBTQ och arbetet med samhällets säkerhet.

I år är det tio år sedan MSB och räddningstjänsten för första gången deltog i Pride. Genom att aktivt delta i EuroPride ger vi ett ytterligare uttryck för likabehandlingsarbetet. Alla behövs i räddningstjänsten. Alla behöver räddningstjänsten.

Länkar

Så arbetar MSB med mångfald och jämställdhet

Brandkåren Attunda om sin medverkan i EuroPride

Kontakt: MSB:s Presstjänst kommunikation@msb.se