Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB bidrar till konferensen Transatlantic Forum on Strategic Communications (StratCom) i Washington, DC 26 och 27 september

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-09-27 kl. 14:01
Det amerikanska intresset för desinformation och propaganda har ökat efter presidentvalet 2016. Atlantic Council har tagit fasta på detta intresse och organiserar konferensen för att lyfta problemet med desinformation och för att koppla ihop nordamerikanska och europeiska aktörer och ämnesexperter.

MSB har sedan 2016 ett uppdrag att ha en god förmåga att identifiera och möta informationspåverkan (till exempel desinformation och propaganda). Myndigheten har arbetat med detta sedan den bildades 2009 men intensiteten ökade markant 2014 i samband med den ryska annekteringen av Krim.

MSB har både operativa erfarenheter och en organisation som har arbetat aktivt inom området sedan 2014. Den relativt långa erfarenheten och det aktiva arbetet har resulterat i att Sverige har kommit långt i förhållande till många andra länder. MSB delfinansierar en öppen konferens och slutna expertmöten i Washington DC. Myndigheten delar även med sig av kunskaper i syfte att stärka kunskapsutbyte med andra organisationer och experter i vår omvärld.

Igår under förmiddagen framträdde vikarierande generaldirektör Nils Svartz i en panelen Transatlantic response to disinformation och delade med sig inför 350 deltagare den svenska synen på informationspåverkan och psykologiskt försvar.

Några av de budskap som han framförde och ämnen som diskuterades var:

  • Sverige har en lång tradition av psykologiskt försvar
  • Media är en hörnsten i demokratibyggandet.
  • Vi bör titta på artificiell intelligens och de reklamverktyg som används för att identifiera och påverka målgrupper för att se om vi kan använda dem för att försvara oss och öka transparensen om avsändarna av information som påverkar.
  • MSB har ökat medvetenheten i Sverige genom att utbilda nästan 6000 tjänstemän om desinformation och annan informationspåverkan
  • I Sverige har vi en aktiv befolkning inom sociala medier som bemöter desinformation och propaganda
  • Sverige förbereder sig just nu för att skydda vårt val 2018
  • Det räcker inte att enbart titta på desinformation. Ryssland arbetar över hela DIME-arenan (maktmedlen Diplomati, Information, Militär och Ekonomi). Därför måste vi se helheten.

Mikael Tofvesson berättar under konferensen om vad MSB gör för att identifiera och motverka påverkanskampanjer i expertpanelen Responding to Disinformation: the Role of Governments.

Erfarenheterna från konferensen kommer att samlas och slutbehandlas i en sluten workshop och i en öppen konferens i Stockholm 1 december i år.

Kontakt: MSB:s presstjänst