Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB avslutar den förstärkta beredskapen för skogsbrand – brandflygen från Italien återvänder hem

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-06-18 kl. 11:40
Brandrisken, inklusive spridningsrisken, som råder i delar av landet finns kvar men har minskat väsentligt. Insatsen med brandflygen från Italien som har förstärkt Sveriges nationella beredskap under en dryg vecka kommer därför att avslutas.

Mot bakgrund av en förbättrad situation i Sverige och en ökad brandrisk i Italien och södra Europa har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutat att inte begära att brandflygen från Italien fortsatt ska vara stationerade i Sverige.

MSB kommer i nuläget inte att efterfråga andra flyg eller brandbekämpningsresurser från EU. Vi bedömer att befintliga resurser i Sverige är tillräckliga – både de som finns inom räddningstjänsten och de nationella förstärkningsresurser som MSB har samt övriga resurser såsom Försvarsmaktens helikoptrar.

– Vi har haft ett utmärkt samarbete med Italien och det är mycket positivt att se hur det europeiska civilskyddssamarbetet har bidragit till att förstärka de nationella resurserna på ett effektivt sätt, säger operativ chef Britta Ramberg, MSB.

MSB har regelbunden kontakt med ERCC, (Emergency Response Coordintation Centre (EU:s civilskyddssamarbete), och vid en förändrad riskbild tas en omedelbar kontakt med ERCC för att efterfråga stöd.

De italienska planen flyger tillbaka till Italien tisdag den 19 juni.

Läs om MSB:s insatser för skogsbränder 2018

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se