Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Krisberedskapsveckan 2018 – aktiviteter för ökad beredskap hos hushållen

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-05-24 kl. 10:54
För att öka människors beredskap inför svåra påfrestningar på samhället arrangerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), tillsammans med bland andra kommunerna, kampanjen Krisberedskapsveckan, 28 maj - 3 juni. Under kampanjveckan skickar MSB också ut broschyren Om krisen eller kriget kommer till alla hushåll.

Kampanjens budskap – ”Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?” – vill väcka tankar om det egna ansvaret och beredskapen ifall viktiga samhällsfunktioner som el- och vattenförsörjning, internet och telekommunikationer slås ut på grund av exempelvis extremt väder eller it-attacker.

Vi har alla ett ansvar - myndigheter, organisationer, företag och individer – för vår beredskap. Samhällets motståndskraft påverkas av hur medvetna människor är om hur samhället kan påverkas av olika händelser, och hur vi kan förbereda oss om något allvarligt inträffar, säger Dan Eliasson, generaldirektör vid MSB.

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till alla hushåll

Under Krisberedskapsveckan skickar MSB, på uppdrag av regeringen, ut broschyren Om krisen eller kriget kommer till 4,8 miljoner hushåll. Tyngdpunkten i informationen ligger på hur människor kan förbereda sig för att kunna klara grundläggande behov när samhällets service inte fungerar som vanligt. Information kommer även att finnas på MSB:s webbplats dinsäkerhet.se.

Det är viktigt att alla har tillgång till konkret och användbar information. Jag hoppas att broschyren också kommer att väcka intresset för vår beredskap och att den skapar diskussion om allas vårt ansvar för vår gemensamma säkerhet, säger Dan Eliasson.

Aktiviteter i kommunerna

Drygt 200 kommuner har anmält sitt deltagande i Krisberedskapsveckan och kommer att genomföra aktiviteter på temat säkerhet och beredskap runt om i landet. Många gör det i samarbete med olika lokala frivilligorganisationer.

För mer information, kontakta MSB:s presstjänst, 070-321 88 74, kommunikation@msb.se

Läs mer om Krisberedskapsveckan och broschyren Om krisen eller kriget kommer  

Läs mer om förberedelser för kris och krig

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se