Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Kloka överväganden i regeringens skogsbrandsutredning

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-02-06 kl. 17:11
MSB:s hantering av sommarens skogsbränder fungerade i stort väl men lärdomar finns att dra. Regeringens utredning om sommarens skogsbränder lyfter fram kloka överväganden, menar Anneli Bergholm Söder, chef på MSB:s operativa avdelning.

Under onsdagen lämnade regeringens utredare Jan-Åke Björklund över sin rapport om sommarens hantering av skogsbränderna. På en presskonferens sammanfattade han vad utredningen har kommit fram till och vilka åtgärder som föreslås. På plussidan lyfter han dels fram att MSB agerade handlingskraftigt och tog befälet i hanteringen i somras, dels de förstärkningsresurser som räddningstjänsterna och MSB ställde till förfogande. Den största bristen, enligt Björklund, är att räddningstjänsterna i vissa små kommuner inte ingår i ett större ledningssystem. Andra brister som nämns är att många aktörer var sena i starten, både bland räddningstjänster och myndigheter, och att man inte tillvaratog samhällets samlade resurser.

Inte tillräckligt rustade i dagsläget

Jan-Åke Björklunds övergripande bedömning är att Sverige i dagsläget inte är tillräckligt rustat för att klara kommande stora skogsbränder men att de rekommendationer som utredningen föreslår skulle stärka den svenska skogsbrandsberedskapen avsevärt.

Utredningen rekommenderar att MSB självständigt ska kunna inrikta och prioritera tillgängliga förstärkningsresurser för räddningstjänst, både nationella och internationella. En annan rekommendation är att ett statligt övertagande av ansvaret för kommunal räddningstjänst ska kunna begränsas till en viss räddningsinsats.

"Drar lärdomar"

- Utifrån det jag har hört tycker jag att utredningen lyfter fram kloka överväganden. Nu ska vi sätta oss och titta på detaljerna i den. Därefter ska vi se om vi kan göra ännu mer inför nästa sommar, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning.

- På det stora hela är vår uppfattning att sommarens hantering av skogsbränderna fungerade väl men det finns naturligtvis lärdomar att dra. Det visar både regeringens utvärdering och vår egen erfarenhetsåterföring. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att skogsbrandssäsongen 2018 var exceptionell och vi behöver rusta oss för att klara liknande situationer i framtiden.

Läs hela utredningen Skogsbränderna sommaren 2018, SOU 2019:7

Uppdrag i höstas

Tidigt i höstas fick MSB i uppdrag från regering att stärka skogsbrandsberedskapen till sommaren 2019. Just nu arbetar myndigheten med att utveckla befintliga och nya förstärkningsresurser. Bland annat ökas antalet skogsbrandsdepåer, från 15 i dagsläget till 24. Dessutom ökas återställningstakten så att använda skogsbrandsdepåer snabbare kan tas i bruk igen. Sveriges förmåga att ta emot stöd från andra länder, så kallat värdlandsstöd, ska förbättras. Likaså ska MSB i större utsträckning kunna stärka andra aktörer med kompetens i samverkan och ledning. Förmågan att släcka bränder från luften ska förbättras och MSB ska inrätta en så kallad inriktnings- och prioriteringsfunktion där räddningstjänsten går in och stöttar MSB när det gäller var de nationella och internationella resurserna ska användas.

Så ska skogsbrandberedskapen förstärkas

Nästa vecka lämnar MSB in förslag till regeringen på hur den svenska skogsbrandsberedskapen ytterligare kan förstärkas.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se