Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Jakob Wernerman, chef på enheten för insatser är en av tre finalister till tidningen Chefs utmärkelse "Årets ledarskapsinsats.

MSB:s operativa chef Jakob Wernerman nomineras till Årets ledarskapsinsats

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-01-23 kl. 14:48
Tidningen Chef har nominerat Jakob Wernerman, chef för MSB:s enhet för insatser, till årets ledarskapsinsats. Nomineringen grundar sig på hans arbete som operativ chef under sommarens skogsbränder, där han ledde MSB:s operativa arbete att på nationell nivå hantera sommarens omfattande skogsbränder.

Rollen som operativ chef i MSB:s särskilda organisation handlar om att leda och inrikta myndighetens samlade hantering av en samhällsstörning. Lite mer konkret innebär det att få till en effektiv omvärldsbevakning, tydliga analyser och en samlad nationell lägesbild. Det handlar också om att samordna och inrikta de olika aktörer som är inblandade i hanteringen och säkerställa att kommunikationen med allmänheten fungerar så att medborgarna har korrekt och relevant information om händelsen.

Under 72 dagar i somras handlade arbetet i MSB:s särskilda organisation om skogsbränder, den stora risken för nya bränder och om torkan och hettan. Ytterst handlar det om att skydda människors liv och hälsa och samhällets funktionalitet.

– I somras behövde vi också skapa oss en bild av hur skogsbränderna påverkade krisberedskapen i Sverige, så att vi kunde hantera eventuella parallella händelser. Samtidigt som bränderna inträffade det till exempel ett oljeutsläpp i Östersjön som vi också behövde hantera, säger Jakob Wernerman.

Sommarens arbete handlade framför allt om att stärka hanteringen hos lokala räddningstjänster genom att fördela nationella förstärkningsresurser som skogsbrandsdepåer och internationella förstärkningsresurser som brandbekämpningsflyg och marktrupper.

– För att resurserna skulle användas där de gjorde mest nytta var vi också tvungna att arbeta med att mäkla resurser mellan räddningstjänster, inrikta och rekommendera prioritering av andra myndigheters resurser. Ett annat stort arbete var att samordna mottagandet av internationella räddningsinsatser.

Något som kännetecknade hanteringen av sommarens skogsbränder var att det rörde sig om flertalet stora och parallella händelser.  MSB var tvungna att gå in och göra hårda prioriteringar av samhällets resurser. Samtidigt fanns det en mycket stor risk att nya och omfattande bränder skulle blossa på andra platser.

– Vi var tvungna att prova nya operativa grepp. Det handlade till exempel om hur vi kunde inrikta och rekommendera prioritering av andra myndigheters resurser. Vi tog också in andra myndigheter att jobba i vår särskilda organisation. I många aspekter jobbade vi också minutoperativt med fördelningen av resurser. Det var enorma resurser som kom in från utlandet, 500 personer, en mängd fordon och brandbekämpningsflyg. Sverige fick det största internationella stöd som något enskilt land inom EU har fått.

En framgångsfaktor var det goda samarbetet med andra aktörer som räddningstjänsten, Försvarsmakten, Kustbevakningen, Sjöräddningen och SOS Alarm. Utmanande var att det tidigt stod klart att efterfrågan på stöd översteg de tillgängliga resurserna och att tuffa prioriteringar behövde göras.

– Vi behövde vara säkra på att vi fattade så välgrundade beslut som möjligt. Det var en fråga om liv och död. Läget var under en lång tid otroligt allvarligt, utom kontroll och snabbt föränderligt. Vi behövde anpassa beslut till snabbt uppkomna situationer.

Jakob Wernerman är glad och tacksam över att bli nominerad till tidningen Chefs utmärkelse Årets ledarskapsinsats - tycker att det känns hedrande. Han vill samtidigt betona att många som var med och bidrog till att hanteringen av skogsbränderna gick så pass bra som det gjorde, inte minst hans operativa chefskollegor.

– Vi har hanterade skogsbränderna tillsammans med stora delar av det svenska samhället  - kommuner, länsstyrelser, myndigheter, frivilligorganisationer, internationella räddningsstyrkor och enskilda. Samarbetet var avgörande för att vi klarade av att hantera de mest omfattande svenska skogsbränderna på 270 år.

Nomineringen lyder:

”En ledare som har visat stort mod och beslutsamhet där såväl mänskliga som ekonomiska värden stått på spel. Genom sitt pragmatiska beslutsfattande har han vågat bryta ny mark i en tid där delar av landet ställts inför stora prövningar. Han har prioriterat och fördelat knappa resurser genom sitt inkluderande ledarskap. Och på samma gång lyckats få statliga och kommunala förmågor att samordnas i en gemensam insats”

Jakob Wernerman är en av tre finalister till utmärkelsen "Årets ledarskapsinsats. Övriga finalister är Tobias Lindblom, stabschef på Försvarsmakten/MALI07 och Robert Strid, räddningschef/produktionschef, Gästrike Räddningstjänst.

Läs mer om MSB:s arbete med sommarens skogsbränder

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se