Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Internet of Things (IoT) – tre faktablad om risker och hantering

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-06-14 kl. 12:37
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram tre konkreta faktablad om vilka risker IoT eller sakernas internet för med sig och hur de kan hanteras. Faktabladen stöds av en studie som beskriver IoT-relaterade risker och strategier.

Internet of Things (IoT) är ett begrepp som används för att beskriva att allt fler föremål, både för privat- och industriellt bruk, utrustas med möjligheten att anslutas till internet och andra nätverk. Anslutningen kan ge fördelar och möjliggör många nya tjänster, men innebär samtidigt utmaningar. Incitamentet att sälja IoT-enheter i stora volymer till ett lågt pris tillsammans med begränsad energi- och beräkningskapacitet hämmar också möjligheterna att skapa god säkerhet. Lösningarna får därigenom ofta ett otillräckligt skydd mot obehörigt användande. Eftersom utvecklingen inom IoT och digitalisering går mycket snabbt finns det ett behov av att fördjupa kunskapen om området.

Konkreta råd för ökad säkerhet

Säkerheten hos IoT-enheter, system av IoT-enheter och tjänster baserade på dessa är beroende av såväl säkerheten hos enheterna i sig själva som hur de och systemet de ingår i installeras, underhålls och används. För att kunna uppnå bra säkerhet behöver alla parter i kedjan ta ansvar. Tanken är att faktabladen som MSB har tagit fram både ska ge konkreta råd och fungera som diskussionsunderlag i ett sådant arbete.

Faktabladen reder ut begreppen, kategoriserar riskerna och presenterar åtgärder och åtgärdsstrategier.  De framtagna åtgärdsförslagen riktar sig både till tillverkare och användare samt till myndigheter med uppdrag att stödja samhället inom området informations- och cybersäkerhet.

- MSB behöver i nära samarbete med offentliga och privata aktörer öka våra ansträngningar inom området. Det är väldigt tydligt att IoT-relaterade risker inte kan lösas av en enskild aktör. En central del för att lyckas är det systematiska informationssäkerhetsarbetet både för information och system med högt skyddsvärde, säger Åke Holmgren, tillförordnad avdelningschef för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet vid MSB.

Studien och faktabladen presenteras utförligare vid ett seminarium den 21 juni. Seminariet vänder sig till såväl tillverkare och användare som till myndigheter. Under seminariet belyses bland annat begrepp, åtgärder och innebörden av att IoT ofta är ett medel snarare än ett mål och varför det gör det systematiska arbetet centralt.

Seminarium 21/6:

Mer information om seminariet

Faktablad:

Studie:

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se