Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Internationella insatser har stärkt Sveriges krisberedskap i 30 år

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-12-10 kl. 16:02
Det är idag 30 år sedan som Sverige genomförde sin första hjälpinsats utomlands. De internationella hjälpinsatserna i kriser, katastrofer och krig har inte bara bidragit till att rädda liv och lindra nöd runt om i världen. De har också avsevärt stärkt beredskapen och förmågan att hantera kriser i Sverige.

Måndag 10 december är det 30 år sedan som Sverige påbörjade sin första internationella räddningsinsats. Armenien hade drabbats av en kraftig jordbävning, den största katastrof som hade inträffat i området sedan andra världskriget. Då saknade Sverige helt beredskap för internationella hjälpinsatser. Men på kort tid satte dåvarande Räddningsverket samman en styrka med personal, räddningshundar och materiel.

Den svenska insatsen räddade liv och blev startskottet för den internationella insatsverksamheten som idag bedrivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Kvalificerad personal – kärnan i insatserna

MSB:s operativa verksamhet innefattar insatser i Sverige och i världen samt ansvaret att samordna och inrikta aktörer vid nationella kriser och katastrofer. Kärnan i insatserna har genom åren varit kvalificerad personal, bland annat från räddningstjänster runt om i landet.

- Många av de hjälparbetare som har deltagit i insatser utomlands vittnar om hur erfarenheterna har stärkt deras förmåga att agera i svenska kriser. Det har bidragit till att vi har utvecklat en stark operativ kapacitet att hantera omfattande kriser i Sverige, säger Jakob Wernerman, chef för MSB:s enhet för insatser.

Detta blev tydligt under sommaren 2018 när Sverige drabbades av de mest omfattande skogsbränderna i modern tid. Situationen krävde operativ samverkan i hela landet på en nivå som inte tidigare har förekommit. Samtidigt tog vi emot en av de största stödinsatserna i EU:s historia. Nära 500 hjälparbetare, över 100 fordon, helikoptrar och flygplan från tio olika länder kom till vår undsättning.

Internationella erfarenheter bidrog till att vi klarade sommarens skogsbränder

Insatspersonal som till vardags arbetar med att bistå vid katastrofer utomlands arbetade i somras med att ta emot italienska brandflyg och tyska helikoptrar. Kollegor som i vardagen projektleder MSB:s arbete med att bygga basläger för FN:s humanitära personal i krigens Nigeria, DR Kongo och Centralafrikanska republiken ledde arbetet med att bygga ett basläger för hjälppersonal i Färila.

- Att ha personal som är van vid att arbeta under pressade förhållanden i katastrofområden utomlands är oumbärligt för att lösa uppdrag här hemma. Förståelsen för komplicerade händelseförlopp vid omfattande krissituationer, vikten av operativ samverkan mellan olika delar av samhället och inte minst med och mellan internationella aktörer visade sig vara av yttersta vikt i somras. Dessa erfarenheter, bidrog starkt till att vi, tillsammans med det internationella samfundet, klarade krisen, säger Jakob Wernerman.

Fakta:

Sedan 1988 har MSB genomfört nära 1400 internationella hjälpinsatser i 120 olika länder. Totalt har över 2300 personer deltagit i insatserna, många av dem har deltagit i flera insatser år efter år.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se